Lyxbilarna rullades in i en stor skåpbil

Tjuvarna vred på övervaknings­kamerorna innan de bröt sig in.
Tjuvarna vred på övervaknings­kamerorna innan de bröt sig in.
Polisen hittade Stefan Bengtssons två lyxbilar i en övergiven lastbil i Norrtälje., efter att ha spårat dem med hjälp av bilarnas gps-sändare.
Polisen hittade Stefan Bengtssons två lyxbilar i en övergiven lastbil i Norrtälje., efter att ha spårat dem med hjälp av bilarnas gps-sändare.
Stefan Bengtsson sov ­i villan på Ingarö när tjuvar bröt sig in, tog bilnycklarna och stal två bilar – värda 4 miljoner.

H&M-arvtagaren är en av två personer på Värmdö som drabbats av den tjuv­liga som nu har åtalats för stölder av lyxbilar runt om i länet.

Det var en natt i oktober 2010 som miljardären Stefan Bengtsson, som är barnbarn till H&M-grundaren Erling Persson, blev bestulen.

– Familjen hade precis kommit hem från semestern, ställt resväskorna på golvet och gått och lagt sig, säger kriminalinspektören Lars Stervander, en av flera handläggare som utrett lyxbilsstölderna.

Tjuvarna kom troligtvis till strandtomten med båt och bröt sig in genom att borra hål i villans fönster. Allt medan familjen sov på övervåningen.

– Det var obehagligt när det hände, klart det var. Men polisen har gjort ett bra jobb, säger Stefan Bengtsson till Expressen.

Tjuvarna tog bland annat resväskorna och bilnycklar innan de gick till garaget och stal en Lamborghini och en Porsche, tillsammans värda 4 miljoner kronor.

Bilarna fraktades bort med skåpbil.

– De hade spårsändare, men i och med att skåpet hade tjocka väggar så blev de svåra att följa, säger Lars Stervander.

Efter ett dygn fick polisen tydliga signaler som visade att bilarna var på väg mot Norrtälje. Där hittade polisen lastbilen, som tjuvarna hade övergett.

– På något sätt hade de väl på känn att vi var dem på spåren, ­säger Lars Stervander.

En annan bilägare som drabbats av den misstänkta tjuvligan är Per Hedström. När han och hans familj var bortresta i januari förra året stals en BMW X5M värd 1,1 miljoner kronor från en tomt i Mörtnäs.

– Jag tycker att det är väldigt beklämmande när någon gör intrång på tomten, särskilt när man har barn, säger han.

Tjuvarna hade tjuvkopplat bilen, bytt till ett estniskt registreringsnummer och kört bilen ut ur landet.

– Den rullar väl omkring någonstans i Ryssland med falsk identitet, säger Lars Stervander.

Totalt har Per Hedström blivit av med tre dyra BMW-bilar.

– Det blir enklare bilar för min del nu. Jag vill inte att min tomt ska vara en avhämtningsplats för tjuvar.

Den tjuvliga som nu har åtalats ska ha stulit bilar i hela Stockholmsområdet sedan 2009. I februari 2012 tillsattes en kommission bestående av polis från Sverige, Finland och Estland. Efter ett gigantiskt pusslande har polisen gripit 10 misstänkta.

– Alla finns här i Sverige. Några sitter på Kronobergshäktet, några i Sollentuna och en i Österåker, säger Lars Stervander.

Åklagaren Marianne Nordström kommer att yrka på olika långa fängelsestraff.

– I stort sett alla nekar till uppsåt och till att ha förstått att bilarna var stulna, säger hon.

Familjen hade ­precis komit hem från semestern och gått och lagt sig.lars stervander