Lyxbilstjuv fick två års fängelse

Mannen skulle stjäla lyxiga modeller av fabrikaten Toyota, Lexus och Renault – bland annat från Brandbergen – och föra dem till Polen.

Nu har han dömts till två års fängelse.

Det var i fjol som den 40-årige mannen, som arbetade som flygvärd på ett polskt flygbolag, under sina vistelser i Stockholm förberedde en rad bilstölder.

Det handlade om organiserade, planerade grova bilstölder där lyxiga Toyota-, Lexus- och Renaultmodeller med avancerade låssystem var i blickfånget.

I augusti lyckades mannen tidigt på morgonen tillsammans med okända medhjälpare stjäla en japansk lyx-suv i Brandbergen och under hösten fortsatte lyxbilsjakten.

Planen var att märka bilarna med andra registreringsskyltar och föra ut dem ur landet.

Men när mannen fastnade i tullen den 12 oktober på Arlanda grusades planerna.

I resväskan fanns avancerade verktyg för att forcera lås och omprogrammera elektroniska bilstöldskydd, chassinummer, registrerings­bevis, registreringsskyltar och GPS:er.

Den 27 november åtalades mannen för bilstölden i Brandbergen och för förberedelse till grov stöld.

Attunda tingsrätt menar att bevisningen och vittnesmålen från tullpersonal och larmexpertis tyder på att en rad dyra personbilar var aktuella att stjäla.

Stölden av lyx-suven i Brandbergen var väl planerad – men misslyckad.

Bilen hittades på hamnkajen i Nynäshamn senare samma dag av ägaren – med tyska registreringsskyltar – precis innan den skulle med på Polenfärjan. Två vittnen hade natten innan sett tre personer iaktta bilen.

Det här är andra domen på kort tid där människor dömts för att ha stulit och fraktat, eller försökt att frakta, lyxmodeller från Stockholm till andra sidan Östersjön. Den 7 januari dömdes en större baltisk liga för upp till två och ett halvt års fängelse vid Stockholms tingsrätt för att ha smugglat lyxbilar, främst BMW- och Porsche-modeller, via bland annat Kapellskär till Baltikum. Den domen har överklagats.

Stölderna skedde från hösten 2010 till sommaren 2012.

Stölden av lyx-suven i Brandbergen var väl planerad – men misslyckad.