Här tankar lyxbilstjuven stulen Ferrari

Den 16-åriga lyxbilstjuven har smak för fina bilar. Den här Ferrarin värderas till 900 000 kronor.
Den 16-åriga lyxbilstjuven har smak för fina bilar. Den här Ferrarin värderas till 900 000 kronor.
I ett år har 16-åringen stulit lyxbilar, buskört dem och gripits - gång på gång. Nyligen dömdes han för tredje gången. Samtidigt riktar åklagaren kritik mot att pojken inte häktats tidigare.

För ett drygt år inträffade en rad märkliga bilstölder i västerort, Bromma och Järfälla. Tillvägagångssättet var liknande – någon bröt sig in i villor med dyra bilar parkerade utanför, stal bilnycklarna och buskörde runt i lyxbilarna.

Det visade sig att en 16-årig pojke, hemmahörande i Bromma, låg bakom stölderna. Gång på gång stal han lyxbilar, greps och fördes till ungdomshemmet där han var placerad. Och gång på gång rymde han och historien upprepade sig.

lyxbilstjuven;foto Polisen

Bilarna som stulits har varit dyra och motorstarka.

Nyligen dömdes lyxbilstjuven en tredje gång, bland annat för stöld, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning efter att under flera månader i somras ha härjat i bland annat Danderyd, Bromma, Sollentuna och Nacka.

– Det är svårt att få unga, grovt kriminella häktade. Så ska det vara, men i det här fallet anser jag att det varit lite för svårt. Solna tingsrätt säger ofta nej till häktning och det har gjort det svårt för rättsväsendet att stoppa den här omfattande, pågående brottsligheten, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

LÄS MER: Därför kunde ungdomshemmet inte hindra lyxbilstjuven från att rymma

Sedan han var 13 år har lyxbilstjuven varit omhändertagen av samhället och placerad på olika ungdomshem. Men rättsväsendet stod handfallet.

LÄS MER: Därför väljer socialen inte en annan placering åt lyxbilstjuven

Två gånger tidigare har han dömts för omfattande brottslighet där han dömts för flera bilstölder och vansinnesfärder.

LÄS MER: Därför får lyxbilstjuven inte fängelse

När 16-åringen greps för fjärde gången efter sin framfart under våren och sommaren häktades han slutligen. Nyligen dömdes han.

Tredje liknande domen

I den tredje domen döms han för försök till grov misshandel sedan han försökt köra på en polis, fyra fall av stöld, ett fall av grov stöld, fem fall av tillgrepp av fortskaffningsmedel varav fyra grova, olovligt förfogande, sex fall av olovligt brukande, försökt till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och sex fall av olovlig körning.

lyxbilstjuven;foto Polisen

På pojkens hotellrum hittades nycklar till flera stulna bilar.

Det är inte vilka bilar som helst. I Nacka stals två Porschar vid två olika tillfällen och i juli stals en Ferrari – värd 900 000 kronor – i Nyköping. I de flesta fallen har 16-åringens DNA och fingeravtryck hittats på bilarnas rattar och växelspakar.

När 16-åringen greps i augusti hittades flera bilnycklar i det hotellrum där han bodde.

Solna tingsrätt menar att påföljden för en vuxen person hade varit fängelse i tre år. Men trots att 16-åringen återfallit i brott flera gånger och enligt socialtjänsten inte varit mottaglig för behandling tar rätten stor hänsyn till hans låga ålder.

Han döms därför till sluten ungdomsvård – det närmaste fängelse som finns för omyndiga – i fem månader.

– Som helhet är det en bra dom. Han döms på de flesta punkter. Jag kan tycka att rubriceringarna borde blivit annorlunda med stöld i stället för tillgrepp av fortskaffningsmedel, och med hänsyn till återfallet borde också påföljden blivit längre, men som helhet är domen bra, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

”Trevlig och charmig kille”

Även 16-åringens advokat, Göran Witt-Strömer, är nöjd med domen.

– Sluten ungdomsvård är en strängare påföljd än det han dömts till tidigare. Nu kommer han att vara ordentligt inlåst, och även om det inte är bra för ungdomar att vara inlåsta generellt kommer det här i alla fall att inte ge honom några alternativ att göra något annat, säger han.

Göran Witt-Strömer beskriver att 16-åringen har en önskan om att komma ur sin kriminella tillvaro.

– Han vill komma på banan igen. Det är en trevlig och charmig kille och jag tror inte alls att det är omöjligt att han ska kunna ändra sig om han kan ta tag i sin skolgång och får en vettig sysselsättning.

I flera fall har 16-åringen varit tillsammans med en 19-åring som också döms för inblandning i flera av brotten.

Lyxbilstjuvens galna framfart senaste året

December 2015

RYMDE: Polisen slog larm om att en lyxbilstjuv härjade i västerort, Bromma och Järfälla

GREPS: Polisens spaningar gav resultat och 16-åringen greps

Mars 2016

RYMDE: Pojken rymde från boendet i Värmland där han var placerad

GREPS: Han greps snart – sittande i en stulen bil

Maj 2016

RYMDE: På nytt placerades pojken på boendet i Värmland – och rymde därifrån

GREPS: Han greps snart en tredje gång

Juni 2016

RYMDE: Det dröjde någon vecka innan han rymt igen

GREPS: Det slutade våldsamt när pojken körde rakt in i en polisbil och greps

Augusti 2016

HÄKTADES: Under sommaren var han återigen på rymmen, men greps och häktades slutligen