Lyxbostäder får reception och gym

Bemannad reception, privat gym och allrum att hyra för fest.

Allt detta ingår i boenden som kommer att bli verklighet vid Lövholmen.

För ett år sedan byggdes exklusiva boenden med vinkällare, spa på taket, privat gym och heltidsanställda på Danderydsgatan på ­Östermalm. Nu har denna typ av lyxboende letat sig ut från innerstan. I industriområdet bredvid Färgfabriken i västra Liljeholmen ska en ny stadsdel växa fram. Lyxlägenheterna ska byggas i den gamla Kolsyrefabriken. I de 120 nya bostadsrätterna ska reception, gym och ett gemensamt allrum ingå.

– Tanken är att man ska kunna ha en trevlig samvaro med sina grannar. Man ska kunna boka kök och matsalsdel för fest och receptionen ska hjälpa en med att skicka kläder till kemtvätt eller städhjälp, säger Stefan Jonsson, affärsutvecklingschef vid Veidekke som står bakom projektet ihop med den norska egendoms- och investeringskoncernen Selvaag.

Konceptet kallas för plusboenden och är något som har blivit allt vanligare i Norge. Plusboendet på Östermalm kommer att vara mallen för bygget i Liljeholmen.

Än är projektet i ett tidigt skede och vad priserna kommer att ligga på är för tidigt att säga. Priset per kvadratmeter på lägenheterna på Danderydsgatan låg på 140 000 kronor när de var klara. Tanken med lägenheterna vid Lövholmen är att de ska kombinera lyx med en robust industrikänsla.

Bygget i Liljeholmen är det första steget ut från staden – men det är bara början. Stefan Jonsson tror starkt på att denna typ av boende kommer att bli allt vanligare utanför centrum.

– Just för tillfället är det de tre plusboenden som vi har nu som vi jobbar med. Men att utveckla bostäder tar väldigt långt tid. Vår tanke är ändå att det ska bli fler projekt av liknande sort, säger Stefan Jonsson.

Veidekke är inte det enda byggbolaget som satsar på bostäder med lyxiga bekvämligheter utanför stan. SSM Fastigheter har de senaste åren byggt bostäder med ”det lilla extra” i Stockholm.

– Vi började med att bygga pool i våra projekt vid Telefonplan för ungefär fem år sedan. Nu har vi börjat med utekök, loungedelar och takterrasser med jacuzzi, ­säger vd:n Mattias Roos.

I somras började företaget börja bygga området Bromma Tracks vid Brommaplan. De som bor i de 249 lägenheterna får tillgång till en pool med poolhus och kök.

– Vår målgrupp har valt ett city­liv, men uppskattar ändå pooler och andra bekvämligheter som är populära i villaområden, säger Mattias Roos.

Fakta

Fler lyxiga projekt i förorten

Det pågående bygget av kvarteret Rosteriet i Liljeholmskajen ska få en pool på innergården. Byggherre är SSM fastigheter.

Samma företag färdigställde förra året Sätras enda flerfamiljshus med jacuzzi på taket.

Tobin Properties ska i år börja bygga 73 lägenheter vid Brommaplan. Här får de boende bilpool och utekök på takterrassen.

I Hammarby sjöstad bygger Oscar Properties kvarteret HG7, som har både spa och biorum.