ANNONS

Lyxbygge ersätter hyresbostäder

I de fyra trevåningshusen vid Hyppingeplan bor ett hundratal hyresgäster. Om planerna går i lås rivs husen nästa år.
I de fyra trevåningshusen vid Hyppingeplan bor ett hundratal hyresgäster. Om planerna går i lås rivs husen nästa år.
Ett 100-tal hyresgästers hem på Hyppingeplan i Tensta ska enligt planer­na rivas – för att göra plats åt lyxbostäder.

– Vad kommer att hända med oss som bor här? frågar sig Vergin Hrant.
ANNONS

Vergin Hrant bor i en av de fyra fastigheterna med tre våningar på Hyppingeplan som planeras att rivas i aktuella byggplaner. I stället ska man göra plats åt ett 30-tal radhus.

Byggplanerna presenterades redan i våras av fastighetsbolaget Tornet AB.

Förutom radhus, planeras gavelpåbyggnader på de högre fastigheterna på norra sidan av Hyppinge- och Risingeplan och 36 takstudior i två våningar är planerad på taken.

Genom Risingeplan ner till Hyppingeplan planeras en bilgata och befintliga parkeringsplatser försvinner. I husens bottenvåningar vill man även bygga butikslokaler. Tanken är, enligt planerna, att skapa en mer stadsliknande miljö.

– Det är fegt, att man inte informerat bättre till hyresgästerna när man kommit så långt i planerna. De boende behöver planera och anpassa livet efter ett eventuellt rivningsbeslut, säger PO Brogren vid Hyresgästföreningen.

Den 1 maj tar de nya ägarna Victoria Park över fastigheterna. Peter Strand, vd för bolaget, bekräftar att byggplanerna fortfarande kommer att vara aktuella efter ägarbytet. Men han vill inte uttala sig om dem innan de tar över fastigheterna.

Enligt Göran Wendel vd för Tornet AB, som fram till maj äger fastigheterna, har tanken varit att erbjuda ersättningslägenheter på Risingeplan till de hyresgäster vars hem planeras att rivas.

En ersättningslägenhet ska i princip motsvara den tidigare lägenheten i fråga om läge och standard. Hyran behöver däremot inte vara likvärdig, vilket innebär att hyresgäster kan få finna sig i en större hyreshöjning.

– Mina föräldrar har bott här i 19 år och vill inte behöva flytta, säger Vergin Hrant.

ANNONS

Och så känner många av dem som bor i området, som Lokaltidningen Mitt i pratat med.

– Om fastigheterna ska rivas och hyresgästerna inte kan lösa nytt boende själva och inte erbjuds någon ersättningslägenhet av hyresvärden, så kan hyresgästerna bestrida uppsägningen, som då avgörs i hyresnämnden, säger ­Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen.

Just nu pågår arbetet med att ta fram detaljplanen för byggplanerna. Antas förslaget hoppas man på byggstart av första etappen redan under hösten nästa år, enligt Per Lundevall på stadsbyggnadskontoret.

Vad kommer att hända med oss som bor här?Vergin Hrant, hyresgäst

ANNONS