Lyxig gala ska laga hål i teaterns kassa

Vissångerskan Sofia Karlsson står på scen.
Vissångerskan Sofia Karlsson står på scen.
Den kalla och blöta sommaren 2012 gjorde hål i kassan för Teater i Haga. Nu ska en glammig galakväll, Gala deluxe, rädda teatern med musik, magi och dans.

Sommaren 2012 var en regnig historia. För Teater i Haga, som varje sommar spelar teater i slottsruinen i Hagaparken, innebar vädret vikande publiksiffror och 200 000 kronor i underskott.

I höstas anordnades därför en insamling via sociala medier för att rädda teatern – och stödet visade sig vara stort. Privatpersoner, företag och föreningsmedlemmar har hittills skänkt sammanlagt 100 000 kronor.

Men ännu återstår alltså cirka 100 000 kronor för att garantera fler ljumma sommarföreställningar med teater i Hagaparken. Föreningen beviljas inget ekonomiskt bidrag från Solna stad förrän kassan är på noll igen, och det börjar bli bråttom för att kunna hinna med att repetera in föreställningar till den kommande sommaren 2013.

Därför anordnar teaterföreningen nu ”Gala deluxe” på gamla biografen Capitol i Vasastan den 20 januari. En arsenal av artister, däribland vissångare, trollkarlar och skådespelare står för underhållningen och intäkterna går till teaterns överlevnad

– Det blir en lyxig galakväll. Publiken kommer att kastas mellan olika typer av underhållning, från kärleksfulla visor via våldsamma klezmertoner till överrumplande magi. Det blir inte en sekunds vila, lovar Sebastian Ring, konstnärlig ledare på Teater i Haga.

Folkkära Teater i Haga har spelat teater i Hagaparken nio somrar. Att så många vill vara med och hjälpa till tror teaterns producent David Andersson beror på flera saker.

– Teater i Haga är väldigt familjär. Vi leker teater, inte spelar. Somrarna i Hagaparken är fantastiska, det märks att publiken släpper vardagen och befinner sig helt i teatern och leken. Sen är det väldigt mysig stämning bakom scenen som jag tror smittar av sig på publiken.

Fakta

Glammig gala ska rädda teatern

Plats: Capitol på S:t Eriksgatan i Stockholm.

När: Söndag 20 januari.

På scen: Sofia Karlsson, Thomas Andersson Wij, Görel Crona & Patrik Bonnet, Sara Isaksson & Peter Lindberg, År och Dar, Malin Foxdal m.fl.

Kostar: Mellan 250 och 300 kronor.