Lyxigare profil på nya Bananhuset

Lägenheterna på ”solsidan” har stora balkonger som löper längs med fasaden.
Lägenheterna på ”solsidan” har stora balkonger som löper längs med fasaden.
Nya Bananhuset blir ett riktigt höjdarhus. Takterrassen får fasta solstolar, en lekplats och en konstgjord å. På varje våningsplan finns en snabbtvättstuga och sopsortering direkt i sopnedkastet.

I bottenplan blir det butiker och restauranger med innerstadskänsla.

Renoveringen av Bananhuset har pågått sedan våren 2013. I maj flyttar de första hyresgästerna in, och det är inte mycket som är sig likt i det välkända huset som funnits vid Landsvägen sedan 1969.

Från att tidigare ha bestått av 317 lägenheter har Bananhuset nu bantats ner till 157 hyresrätter samt 55 lägenheter i särskilt boende och 11 plusboenden.

44 av de tidigare ordinarie hyresgästerna återvänder till huset.

De nya hyrorna har nog avskräckt en del. För vill man ta del av standarden i Bananhuset får man öppna plånboken.

En etta på 30 kvadratmeter får en hyra på 6 163 kronor, en tvåa på 62 kvadrat kostar 9 721 kronor och en trea på 84 kvadrat går loss på 11 945 kronor. De sexton fyrarummarna, på cirka 100 kvadratmeter, kostar 14 070 kronor i månaden i hyra.

Förvaltaren menar dock att intresset varit mycket stort.

– Det har varit stort tryck. Alla lägenheter är uthyrda, säger Linda Hedrén, kommunikatör på Förvaltaren.

Och det stora intresset är lätt att förstå när man besöker huset. Standarden är snäppet högre än vad man kanske är van vid i ett hyreshus.

En plats i huset som säkerligen kommer att bli välbesökt i sommar är takterrassen på tionde våningen. 36 meter upp och med milsvid utsikt kommer hyresgästerna att kunna ligga och slappa i fasta solstolar med konstgräs mellan tårna.

– Här blir det en lekplats med karusell och en konstgjord å i blått som kommer att slingra sig fram över taket, säger Andreas Finnman, projektledare på Förvaltaren.

Varje våningsplan får en snabbtvättstuga och mycket av sopsorteringen sker direkt i sopnedkastet.

– Man ska kunna slänga matavfall separat och det övriga i ett annat sopnedkast. Det går rätt ned i en sopsug, säger Andreas Finnman.

Den 15 maj flyttar de första hyresgästerna in. Inflyttningen pågår i fyra etapper och den 5 juni ska sista lasset ha gått.

För butiksplanet dröjer det lite längre. Här pågår fortfarande byggnadsarbetet för fullt för att lokalerna ska bli uthyrningsklara.

Det är sedan tidigare klart att den franska frysmatskedjan Picard öppnar senare i år, men även Länsförsäkringars mäklarbyrå har skrivit på.

Förvaltaren jobbar även på att få in restauranger och kaféer i huset, gärna med innerstadskänsla

– Vi vill få till en restaurangdel med flera olika restauranger, säger Andreas Finnman.

Butiks- och restaurangplanet väntas öppna efter sommaren.