Lyxkrog flyttar in i deras hem

Snart förvandlas lägenheten till en restaurang hos familjen Risberg, här hunden Ballo, mamma Caroline och lilla Trinity, 7 månader.
Snart förvandlas lägenheten till en restaurang hos familjen Risberg, här hunden Ballo, mamma Caroline och lilla Trinity, 7 månader.
Risbergs vardagsrum blir krog för en kväll.
Risbergs vardagsrum blir krog för en kväll.
Ut med soffor, matsalsbord och fåtöljer – in med bord och stolar, finporslin och kockar från lyxkrogen på Östermalm.

Råsundafamiljen Risbergs hem blir restaurang för en kväll.

Om några veckor ska familjen Risbergs lägenhet i Råsunda förvandlas till lyxkrog för en kväll. Det är Stockholm Gas i samarbete med tre innerstadskrogar som den 26 maj intar vanliga Stockholmares hem.

Hos Risbergs, på Idrottsgatan i Råsunda, flyttar lyxkrogen Strandvägen 1 in.

Under två sittningar kommer man att ta emot 40 personer som får smaka på mat från restaurangens kockar. Det mesta tillreds på familjens vanliga gasspis.

Först måste dock lägenheten möbleras om – rejält. Vardagsrummet och matsalen i den 132 kvadratmeter stora våningen får helt ny inredning aftonen till ära.

– De kommer att tömma vardagsrummet. I vår matsal har vi ett långt bord för 10-14 personer, men de vill hellre ha flera mindre bord, så allt ska bort, säger Caroline Risberg.

Hon fick nys om att ett företag sökte en större lägenhet i Solna med gasspis och anmälde sig.

Snart kommer för dem helt okända människor att sitta och dinera i deras hem.

– Det blir spännande! Vi gillar att ha folk ha hemma. Men jag fattar inte hur de ska klara av att laga all mat på den lilla spisen, säger hon.

Själv kommer de under kvällen att fungera som någon typ av värdar medan Strandvägen 1:s kockar brassar käk.

– De har med sig två kockar, en kallskänk och egen servispersonal. Vi får vara behjälpliga och hälsa välkomna.

Nyckeln till att klara av att laga trerättersmenyn i ett vanligt kök är goda förberedelser, menar restaurangchefen Richard Brioni.

– Vi kommer att göra en del förberedelser på Strandvägen 1. Det är viktigt att så mycket som möjligt är klart innan, du måste göra en mise en place. Men själva matlagningen sker där, på deras spis, säger han.

Under kvällen serveras en specialmeny, tre olika förrätter, tre varmrätter och tre desserter.

Vilka får då komma? Jo, hungriga kan anmäla sig på en speciell bokningssajt och motivera varför de ska få dinera hemma hos Caroline, Niklas, Leyton och Trinity Risberg. Allt under övervakning av amstaffen Ballo.