ANNONS

Köpte lyxmat – betalade för potatis

Enligt åtalet har mannen lurat ICA över 140 gånger på mindre än ett halvår.
Enligt åtalet har mannen lurat ICA över 140 gånger på mindre än ett halvår.
Österåkersbon fyllde sina matkorgar med dyr glass, kött och färdigmat. Men i självscanningskassan betalade han allt som billig potatis. Nu har både han och flickvännen åtalats för bedrägeri.
ANNONS

”Oj det var inte mening, förlåt” sa Österåkersbon när han åkte fast i slutet av mars. Då hade en anställd på ICA Kvantum i Åkersberga centrum ertappat honom med att självscanna varor för 150 kronor – men bara betala tre kronor.

En titt på butikens övervakningsfilmer visade att det inte var första gången. Nu har mannen, som är i 20-årsåldern, åtalats för att under fem månaders tid ha gjort samma sak – 149 gånger.

Ska ha lurat butiken 149 gånger

Enligt butiken handlar det om cirka 45 000 kronor som mannen lurat ICA på, genom plocka på sig frysta färdigrätter, glass, kött, fisk, juice och andra varor – och sedan väga och betala det som om det varit billig potatis.

Nu riskerar Österåkersbon att dömas för grovt bedrägeri, för att det varit ett ”systematiskt agerande”, enligt åklagaren.

Började med en godispåse

Enligt mannens flickvän började det hela med en godispåse som Österåkersbon vägde som om det var potatis, klistrade prislapp på, och betalade i självscanningskassan.

Hon försökte få honom att sluta, men har nu själv åtalats för att vid några tillfällen ha medverkat när han lurade butiken.

Österåkerbon, som erkänt, skyller på att han haft dåligt med pengar.

Riskerar fängelse

Butiken begär nu att mannen betalar 45 000 kronor för varorna han lurat till sig, plus 10 000 kronor för utredningskostnaderna.

Straffet för grovt bedrägeri är minst sex månaders fängelse och som mest fängelse i sex år.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.