ANNONS

M: Lägg ned Konsthallen

Botkyrka konsthall
Botkyrka konsthall har öppet sex dagar i veckan och tar emot många skolelver.
Bort med Konsthallen. Och spara in på Subtopia och Mångkulturellt centrum.

Moderaterna tycker att Botkyrka kommun lägger för mycket pengar på kulturen.
ANNONS

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om skillnaderna i hur mycket pengar de olika Södertörnskommunerna lägger på kultur och idrott. Alliansstyrda Salem intar en jumboplats på listan, medan Botkyrka skuggar Tyresö i toppen. I Botkyrka går 2 599 kronor per innevånare och år till kultur och fritid, eller 5,3 procent av den totala budgeten. I Salem går 3,5 procent av budgeten till kultur och fritid.

Moderaterna i Botkyrka vill nu att kommunen sänker kostnaderna. Bland annat vill partiet ta bort stödet till Botkyrka konsthall, som förra året hade en budget på 5,6 miljoner kronor för personal, lokaler och annat.

– En privat aktör får gärna ta över. Men det här tillhör inte välfärdens kärna. Om kommunens ekonomi blir sämre ska inte kommunen stå med den här typen av kostnader som gör att vi riskerar att höja skatten, säger Moderaternas oppositionsråd Jimmy Baker.

Partiet vill också att kommunen minskar sin del i finansieringen av Subtopia i Alby och Mångkulturellt centrum i Fittja.

Partiet får mothugg från Bim Eriksson (S) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Den rödgröna majoriteten vill att konsthallen i stället utökar sin verksamhet med en filial i Fittja.

– Våra medborgare förtjänar förstklassig kultur, med fokus på medskapande. Det gynnar hela vår samtid att ha tänkande reflekterande medborgare. Det är någonting som kulturen är med och skapar, säger hon.

Om Mångkulturellt centrum, som bedriver utbildning och forskning kring migration och social och kulturell mångfald, säger hon:

– Vi ser ett samhälle där främlingsfientligheten sprider sig i Sverige och fascismen i Europa. Ur den aspekten så är det mycket oroväckande att M vill dra ner på anslagen till Mångkulturellt centrum till förmån för skattesänkningar.

Moderaternas Jimmy Baker ser det annorlunda.

ANNONS

– Vi är varken emot Subtopia eller Mångkulturellt centrum, men vi vill att andra aktörer kliver in och delfinansierar. Det kan vara staten, andra kommuner eller privata investerare. Moderaterna lade till exempel nyligen en motion i riksdagen om att starta ett nationellt centrum för cirkus i Alby, säger han.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.