Boo Folkets hus brändes ner i oktober 2020 och barn i Orminge rekryteras till knarkkurirer. Men övervakningskamerorna som polisen utlovade i februari 2021 kom aldrig upp.

Efter att polisen tog ner kamerorna som skulle försvåra den öppna droghandeln i Fisksätra satte kommunen upp egna i våras. Snart hoppas man få göra det samma i Orminge.

– I Fisksätra tog det lång tid att få besked men där fick vi till slut upp övervakningskameror. Som det är nu är det oerhört tungrott med ansökningar till Integritetsskyddsmyndigheten och Polisen, säger Mats Gerdau.

Nacka kommun ansökte hos Polisen den 17 november om att få ha ordningsvakter i hela Fisksätra.

– Vi har fortfarande inte fått något besked av Polisen, säger Mats Gerdau.

Kommunen hoppas få ha ordningsvakter även i Orminge.

”Fullt förtroende”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som besökte Orminge centrum tillsammans med Mats Gerdau på onsdagen lovade att väntans tider är över om han blir statsminister. Polisen ska fortsätta att utbilda ordningsvakter men kommunerna får själva avgöra var ordningsvakter och övervakningskameror behövs.

– Jag har fullt förtroende för att kommunledningar kan bedöma var det behövs kameror och ordningsvakter så att vi kan förebygga fler brott. Här behöver vi en ny lagstiftning, säger Ulf Kristersson.

Kan det bli för mycket kameror?

– Självklart ska det finnas ett grundläggande regelverk. Men jag har väldigt svårt att tro att kommuner kommer att okynnes-sätta-upp kameror. Man ska alltid ha respekt för den personliga integriteten. Men jag tycker att det är en en värre integritetskränkning att ha en öppen droghandel eller att vara rädd för att besöka en allmän plats än att bli filmad av en kamera när man går och handlar, säger Ulf Kristersson.