Min lokala hjälte

M och KD: Stoppa klotterväggarna i väntan på utredning

M och KD på Söder vill fortfarande stoppa de lagliga klotterväggarna. Men stadsdelsförvaltningen är redan på gång med väggarna och menar att det blir för dyrt att stoppa dem nu.

Skrivelsen tas upp på torsdagens stadsdelsnämndmöte och bakom den står Moderaterna och Kristdemokraterna på Södermalm.

Dessa vill att stadsdelsförvaltningen med omedelbar verkan fryser uppförandet av klotterväggarna. Detta eftersom klotteranmälningarna i hela staden har ökat kraftigt de senaste åren. Partierna vill inte se väggarna överhuvudtaget, men åtminstone vänta med uppförandet tills dess att trafikkontoret har utrett vad anmälningsökningen beror på.

Man är också oroliga att de olagliga väggarna kommer att bidra till skadegörelse i form av olaglig graffiti i områdena kring dem.

Stadsdelens politiker tar tag i frågan i kväll, men redan nu har stadsdelsförvaltningens tjänstemän svarat att det skulle bli väldigt dyrt att ta en paus i arbetet med att ordna väggarna då man redan har kommit en bra bit på vägen. Den första väggen väntas stå klar i augusti.

Man ska dock framöver mäta om det blir mer klotter kring väggarna. Det sker först i oktober och nästa gång i vår. Efter det utvärderar staden om de lagliga väggarna har haft en bra eller negativ inverkan.

Fakta

Här ska väggarna ligga

Staden håller på att bygga två väggar just nu. En i Tanto vid Liljeholmsbron och en vid Skanstull, under Skansbron.

Väggen i Tanto kommer att invigas lördagen 10/9, klockan 15.00.

Väggen vid Skanstull kommer stå färdig senare under september. Ingen invigning planeras för denna vägg.

Sen har staden också en tredje vägg i Björns trädgård/de stora ståldörrarna bakom förskolan. Den kommer dock inte att bli offentlig utan ska användas av skolor och förskolor. Troligtvis kommer en första målning på denna vägg sent i september.

Källa: Södermalms stadsdelsförvaltning