Med 26 av 27 valdistrikt räknade på Lidingö klarnar bilden av hur öborna röstat under söndagens val till Europaparlamentet.

Moderaterna ligger sedan tidigare i topp. I söndagens val klättrade partiet med 2,3 procentenheter, till skillnad från i länet där partiet backat något. På Lidingö fick M 34,4 procent av rösterna.

– Moderaterna är uppskattade på Lidingö. Och nu har vi gått förbi Täby och är den kommun som har näst störst andel moderater i regionen, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

– Vi tycker förstås lokalt att det är väldigt kul och att partiet har haft en bra EU-kampanj. Vi är tacksamma för Lidingöborna.

Miljöpartiet har skrällt i valet till EU-parlamentet i Sverige. I Stockholms stad blir man största parti med 20,6 procent av rösterna, enligt preliminära siffror. På Lidingö blev partiet näst störst med 13,6 procent av rösterna – vilket är 2,5 procentenheter fler röster än vid valet 2019.

– Vi är glada att Lidingö har röstat för en starkare grön politik i EU. Det visar att klimat, demokrati och natur är viktiga frågor för Lidingöborna, säger Patrik Sandström, gruppledare för Miljöpartiet.

– EU:s klimatbeslut ska förverkligas, och vi hoppas att vi till valet 2026 kan visa att vad Lidingö liksom alla andra kommuner gör är avgörande för slutresultatet.

Sverigedemokraterna backade med 1,4 procentenheter, därmed får partiet 7,8 procent av rösterna på Lidingö.

Störst nedgång noteras hos Centerpartiet med 5,5 procentenheter. 8,5 procent av öborna röstade på C. KD får 7,7 procent av rösterna vilket innebär att paritet backade med 3,1 procentenheter sedan förra valet.

Det preliminära valdeltagandet på Lidingö redovisar att 24 033 personer har röstat. Totalt antal röstberättigade på Lidingö är 36 503 personer. Det innebär att 65,8 procent av öborna har röstat, jämfört med preliminärt 50,7 procent av svenskarna.