ANNONS

M tappar två tunga ordförandeposter

Nu har majoriteten beslutat hur uppdragen i nämnderna ska fördelas. M förlorar två ordförande­poster till FP och KD.
ANNONS

Den borgerliga majoriteten har nu förhandlat klart om vilka partier som ska få styra kommunens olika nämnder och bolag. Moderaterna förlorar två ordförandeposter till Folkpartiet – vård- och omsorgsnämnden och miljöutskottet.

– Vi tappade fyra mandat så det speglar det förändrade majoritetsförhållandet. Samtidigt har vi nu antingen ordförandeposten eller vice ordförandeposten i samtliga nämnder och bolag, på så sätt har vi stärkt oss, säger kommunstyrelsens ordförande Douglas Lithborn (M).

Varför tappade ni just vård- och omsorg och miljöutskottet?

– Vi fick släppa någon av de tyngre nämnderna och prioriterade att ha kvar barn- och ungdomsnämnden och nya stadsbyggnadsnämnden.

Folkpartiet tappar socialnämnden till KD, men får alltså vård och omsorg och miljöutskottet från M, och har sedan tidigare ytterligare två ordförandeposter.

FP:s gruppledare Anna-Lena Johansson är nöjd.

– Vi hade som mål att vi skulle ha en av de mjuka nämnderna, en utbildningsnämnd och en av de hårdare nämnderna och det har vi fått – plus miljöutskottet.

Kristdemokraternas valframgång innebär att partiet vinner en nämnd och gruppledare Magnus Ramstrand är glad över att man nu får styra socialnämnden.

– Det är en tung nämnd som vi har haft förr och är en del av KD:s profilfråga. Vi ville ha den eller vård- och omsorg.

ANNONS

Nu inleds en nomineringsprocess internt i partierna och först i december röstar fullmäktige om vilka personer som blir ordföranden.

När de nya nämnderna inleder sitt arbete i januari har kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott gjorts om till en ny stadsbyggnadsnämnd.

– Det är viktiga frågor som handlar om kommunens utveckling. Vi vill fokusera på det och då är det bra att skapa en nämnd. Sedan vill vi ha en bättre rekryteringsgrund. Man är tvungen att sitta i KS för att driva utskottet, men nu får vi en större möjlighet att rekrytera personer som är både kunniga och intresserade, säger Douglas Lithborn.

Fakta

Så fördelas ordförandeposterna

Folkpartiet: Kommunstyrelsens miljöutskott, trafik- och fastighetsnämnden, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, vård- och omsorgsnämnden.

Kristdemokraterna: Kultur- och fritidsnämnden, socialnämnden och det lokala brottsförebyggande rådet.

Moderaterna: Kommunstyrelsen, stadsbyggnadsnämnden, barn- och ungdomsnämnden, miljö- och byggnadsnämnden, AB Sollentunahem, Sollentuna Energi AB.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.