M-utspel om Slussen kritiseras kraftigt

Moderaternas överenskommelse om finansieringen av bussterminalerna i Slussen och i Nacka möter kritik.

Socialdemokraterna är inte beredda att stödja förslaget.

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om överenskommelsen mellan M-topparna i Stockholms stad, landstinget samt Nacka och Värmdö kommuner.

Terminalen blir kvar i Slussen om det styrande partiet får bestämma och halva kostnaden ska staten betala. Resten av kostnaden delar Stockholms stad och landstinget på.

Enligt uppgörelsen, som inte kan bli verklighet utan att beslut fattas i rätt ­politiska instanser, ska Nackas bussterminal bekostas av Nacka kommun och ­landstinget.

Det är Stockholms politiker som beslutar om detaljplanen för Katarinaberget. Men Socialdemokraterna är inte med på noterna.

– Jag kan inte se att vi i nuläget är beredda att stödja moderaternas förslag, säger Maria Östberg Svanelind (S), vice ordförande för Stockholms stadsbyggnadsnämnd.

Hon tycker att ett så här stort projekt borde förankras över blockgränsen. Värmdös kommunstyrelse begärde i våras blocköverskridande möten om Slussen med övriga berörda kommuner och landstinget. Stockholms stad och landstinget sa nej.

Värmdös oppositionsråd Annika Andersson Ribbing (S) är kritisk till att kommunstyrelsens ordförande Monica Petterssons (M) ändå skrev på ­överenskommelsen.

– Nu förstår jag att hon har suttit i egna överläggningar med sina moderatkollegor, trots påståenden om motsatsen, säger hon.

Andersson Ribbing är också kritisk till att kommunen enligt överenskommelsen ska gå in med 83 miljoner kronor i projektet, om staten inte kan betala sin del. Monica Pettersson har tidigare menat att kommunen inte ska betala.

– Det har varit utgångspunkten, absolut, men för att säkra en bussterminal blev det så här. Risken är annars att vi inte får en bussterminal i Slussen, säger Monica Pettersson.

Varför skrev du på överenskommelsen när du tidigare har begärt blocköverskridande möten?

– När det inte var möjligt var det här en framkomlig väg för att markera att jag står upp för Värmdöborna och för att vi ska få en bussterminal i Slussen.

Även intressegruppen Folkomröstning om Slussen är kritisk.

– Det här är någon slags panikåtgärd som Moderaterna gör för att invagga invånarna i en trygghet som innebär att projektet i princip är klart, trots att ingenting är klart än, säger talespersonen Hans Jangeby.