ANNONS

M vill bygga i gränslandet

Genom att bygga ihop stadsdelar i Järva går det att skapa 5 000 nya bostäder, anser Moderaterna.
Genom att bygga ihop stadsdelar i Järva går det att skapa 5 000 nya bostäder, anser Moderaterna.
Bygg 5 000 nya bostäder i gränslandet mellan Rinkeby, Bromsten, Tensta och Spånga. Så vill Moderaterna minska bostadsbristen i området. Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) är positiv till idén.
ANNONS

Den stora bostadsbristen i Stockholm ger längre kötider för hyresrätter. För tio år sedan behövde man stå ungefär tre år i Bostadsförmedlingens kö för att få en vanlig hyresrätt i Tensta eller Rinkeby. Nu har den genomsnittliga kötiden vuxit till över åtta år i Tensta och Rinkeby, och omkring tio år i Akalla och Husby.

För att minska bostadsbristen vill Moderaterna ta ett helhetsgrepp och bygga 5 000 bostäder i de ”mellanrum” som finns mellan Rinkeby, Tensta, Spånga och Bromsten. Det skriver partiet i sin budgetreservation för 2016.

M vill att staden planerar för områden med blandad bebyggelse samt affärer och kommunal samhällsservice.

– Det gäller att identifiera platser i hela staden där det är möjligt att bygga. I Järva ser vi att det till exempel går att bygga i anslutning till befintliga kvarter och i området mellan Rinkeby och Tensta. Ett annat möjligt område ligger mellan Rinkeby, Bromsten och Rissnerondellen, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Genom att anlägga affärer och samhällsservice på markplan kan ett levande folkliv skapas vilket ger ökad trygghet, anser Moderaterna. De räknar med att en del natur kan behöva exploateras.

– Järva som helhet består av väldigt många gröna stadsdelar. Vi ska inte bebygga all naturmark. Men genom att bygga kan man också tillgängliggöra grönområden och skapa tryggare utemiljöer, säger Joakim Larsson.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) tycker att idéerna om att bygga i mellanrummen låter bra.

– Det går att bygga ihop stadsdelar och få dem att sitta ihop bättre. Det är ett sätt som vi jobbar med i ytterstaden. Redan förra mandatperioden lade vi fram ett förslag för hur man kan bygga samman Rinkeby och Bromsten och lät arkitekten Ola Andersson rita på hur det skulle se ut.

När det gäller takten på Stockholms bostadsbyggande har Moderaterna och Socialdemokraterna diametralt motsatta ståndpunkter. Moderaterna anser att den rödgrönrosa majoriteten stoppar alltför många planer.

ANNONS

– När vi hade makten ökade vi byggtakten i Stockholm till samma höga nivåer som på 1970-talet. Nu säger den rödgrönarosa majoriteten nej till alltför många bostadsprojekt. Den nuvarande majoriteten har gett de kommunala bostadsbolagen en gräddfil till nya markanvisningar och borde släppa in fler privata aktörer som vill bygga hyresrätter, säger Joakim Larsson.

Roger Mogert medger att majoriteten stoppar vissa planer men hävdar tvärtom att byggtakten är hög.

– På grund av bostadsbristen har vi höjt målen för byggandet. Vi hade först målet att godkänna detaljplaner för 5 000 bostäder per år. Det målet har vi höjt till 7 000 per år. Under den borgerliga alliansens senaste åtta år vid makten godkändes som mest 5 800 bostäder i detaljplaner per år.

Att de kommunala bostadsbolagen har någon gräddfil avfärdar Roger Mogert.

– När de borgerliga partierna regerade höll man tillbaka de allmännyttiga bolagens byggande. Vi ger dem ingen gräddfil men vi utnyttjar potentialen som finns hos de bolagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.