M vill sälja ut fler hyreslägenheter

Försäljningen av Albyberget räcker inte, anser M. Partiet vill gå vidare och sälja ut ytterligare 1 000-1 500 lägenheter.

– Det behövs för att kunna satsa framåt och bygga mer, säger oppostionsrådet Jimmy Baker.

Till kommunstyrelsens möte förra måndagen presenterade Moderaterna, det största oppositionspartiet i Botkyrka, sin alternativa budget.

Bostadspolitiken sticker ut. För ett par år sedan sålde Botkyrkabyggen 1 300 lägenheter under stora protester från många hyresgäster. Nu menar Moderaterna i Botkyrka att bolaget behöver sälja ytterligare lägenheter, 10-15 procent av dagens bestånd på 10 700 lägenheter. Oppositionsrådet Jimmy Baker berättar att det skulle kunna ske genom en försäljning till ett bostadsbolag eller genom att ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

– Men vi har inte pekat ut någon plats där en större försäljning skulle ske. När det gäller ombildning vill vi att Botkyrkabyggen frågar samtliga hyrestagare om intresset för ombildning. Där intresset är som störst skulle enstaka hus kunna ombildas. På så sätt får vi både hyresrätter och bostadsrätter i ett och samma område, säger Baker.

Men var ska folk som inte har råd att köpa en bostadsrätt bo om ni säljer så mycket?

– Det här vill vi för att kunna satsa vidare och bygga nya bostäder i Botkyrka. Det är inte så att vi vill att Botkyrkabyggen ska säljas ut.

Men kommer det att finnas lika många hyresrätter som i dag?

– Eftersom det blivit dyrare att bygga nytt så ersätts kanske inte en såld lägenhet med en nybyggd.

Enligt Jimmy Baker skulle dock en försäljning av ett hyreshus göra att det kommunala bostadsbolaget slipper dyra kostnader för att renovera det (alla hus byggda under miljonprogrammet ska renoveras, reds anm). I stället för att bolaget lånar mer skulle det komma in pengar som kan gå till att bygga nytt.

– Kan sedan Botkyrkabyggen samverka med privata aktörer som vill bygga bostadsrätter i ett område så kan vi få ner projekteringskostnaderna.

Enligt M är fler bostadsrätter i Botkyrka också ett sätt att öka skattekraften som sjunkit i kommunen sedan 90-talet och nu ligger under rikssnittet. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S) ser dock inte behovet av mer försäljning och kritiserar M:s politik:

– Vi har precis lanserat en budget för fler jobb och bättre skolor. Det är så man skapar ett samhälle. Inte genom att sälja ut fler hyresrätter och tvinga våra medborgare att flytta för att ”öka skattekraften”. Det är inte att ta ansvar, säger hon.

M i Botkyrka vill likt sina partikollegor i Salem sänka kommunalskatten, bland annat genom att inte öka de årliga påslagen till de olika förvaltningarna lika mycket som den rödgröna majoriteten, samt genom mindre personal till administration.

”Det är inte att ta ansvar”