Strandvägen är inte längre den stolta strandpromenad som den en gång var. Det skriver Dennis Wedin (M) och Annika Elmlund (M) i en motion till Stockholms kommunfullmäktige.

Dennis Wedin (M).

Dennis Wedin (M).

Insändare

– Det har skett en överetablering av tillfälliga restauranger och uteserveringar som har skapat ett kaotiskt intryck. Vi vill göra Strandvägen till en levande plats med mer grönska, säger oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) som menar att området borde få fler permanenta bygglov.

– Tillåter vi fler men mindre byggnader permanent så kommer det att bidra till att det inte ser lika tomt ut som i dag. Ost, skaldjur och vinstånd hade varit ett väldigt uppskattat inslag av både boende och besökare.

Han pekar även på att boende ska ha möjlighet att parkera i området.

– Det rödgröna styret vill ta bort parkeringsplatserna utan idéer på vad man kan göra i stället. Parkeringsplatserna ska inte tas bort förrän det finns garageplatser i närheten. Moderaterna vill att befintliga parkeringsplatser på Strandvägskajen ska kunna nyttjas som enbart boendeparkering till dess att de ersatts med garageplatser i närheten.

Lars Strömgren (MP).

Lars Strömgren (MP).

Klara B Orreteg

Lars Strömgren (MP) menar dock att saker redan är på gång.

– Vi har gett i uppdrag till Stockholm parkering att försöka få till ett garage under Armemuseum. Vi ser en tydlig trend i att bilåkandet minskar, men det är klart att det måste finnas plats för bilen i staden, däremot behöver den inte få hedersplatsen överallt. 

Dessutom ställer han sig tveksam till att permanenta bygglov.

– Jag tror inte att det är det som gör skillnaden, utan att vi vågar ifrågasätta om Strandvägens ytor ska vara parkeringsplatser i stället för bänkar och grönska. Jag har inget emot skaldjur och vin, men det är viktigt att det finnas ett utbud för alla. 

Att vilja göra Strandvägen till en levande paradgata är Moderaterna inte först med, enligt Lars Strömgren.

– De är tvåa på bollen. Vi har jobbat i många år med att göra Stockholm till en grön och levande stad. Men det är glädjande att se att Moderaterna äntligen har blivit miljöpartister!