ANNONS

Macchiarini dömd i Italien – skandalkirurgen får fängelse

Bilder på Nya Karolinska universitetssjukhuset. Karolinska sjukhuset
Paolo Macchiarini är misstänkt för grovt vållande till kroppsskada efter att flera av hans svenska patienter dött.
Skandalkirurgen Paolo Macchiarini är misstänkt för grovt vållande av kroppsskada efter att flera av hans svenska patienter dött.
Nu har han dömts till fängelse – i Italien.
ANNONS

Paolo Macchiarini var kirurgen som i stort sett alla kunde namnet på för ett par år sedan då den medicinska skandalen med inopererade syntetiska luftstrupar avslöjades. Samtliga åtta patienter som opererades avled – tre av dem opererades i Solna.

Kirurgen, som jobbade på Karolinska institutet, sparkades senare från sjukhuset och polisen startade en utredning. 2017 lades utredningen ner för att återupptas igen i december förra året.

Dömd till fängelse

Nu har skandalkirurgen dömts – i Italien, skriver SVT Nyheter.  I fredags dömdes Paolo Macchiarini av italiensk domstol i Florens till ett år och fyra månader i fängelse.

Enligt italienska medier ska kirurgen både missbrukat sin ställning och förfalskat kölistor och andra dokument. SVT skriver att brotten begicks flera år innan fallen vid Karolinska institutet blev kända.

Misstänkt i Sverige

Efter att Paolo Macchiarini sparkades från Karolinska fortsatte han i sitt arbete i andra länder – bland annat Turkiet. Men nu väntar alltså fängelse.

I Sverige är han misstänkt för två fall av grovt vållande av kroppsskada efter att flera patienter avlidit i samband med hans luftstrupsoperationer.