ANNONS

Mannen som hotade folk med machete i Edsberg har omhäktats

misstänkt macheteman greps i Sollenuna
Sent på måndagskvällen den 1 april kom larmet om en hotfull man med machete i Edsberg.
Det var sent den 1 april som polisen fick larm om att en man uppträdde hotfullt i Edsberg och jagade folk med en machete.
Mannen greps vid 04, efter några timmars polisjakt. Han häktades några dagar senare och sitter fortfarande häktad då tiden för åtal har förlängts gång på gång, senast i tisdags.
ANNONS

– Det blev ingen häktningsförhandling, han medgav omhäktning. Nytt datum för åtal är den 10 december, säger kammaråklagare Anna Stiernstedt.

Mannen, som är i 20-årsåldern, misstänks för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen ska efter gripandet ha hittat både knivar och sprängladdningar i ett rum som tillhörde mannen och enligt uppgifter i kvällstidningarna har han planerat någon form av dåd mot en skola.

Uppgifter: Ville ”fira” skolskjutning

Enligt Expressen ska mannen i förhör ha sagt sig ha velat ”fira” minnet av skolskjutningen i Colombine den 20 april 1999.

Anna Stiernstedt vill inte kommentera de uppgifterna, men hon har tidigare sagt till Lokaltidningen Mitt i att de fynd som har gjorts ”konstituerar allmänfarlig ödeläggelse” och att ”kombinationen utgör förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse”.

”Vi är på upploppet”

Efter den senaste omhäktningen, för fyra veckor sedan, förklarade Anna Stiernstedt att misstankarna mot mannen hade stärkts, att utredningen var ”på sluttampen” och att hon troligen skulle kunna väcka åtal senast den 12 november.
 Så blev det alltså inte.

– Nej, men nu börjar det närma sig, vi är på upploppet. Det är vissa utredningsåtgärder som saknas, vissa analyser från Nationellt forensiskt centrum, säger Anna Stiernstedt.

En till misstänkt för inblandning

I inledningen av utredningen var ytterligare en man anhållen misstänkt för att ha samarbetat med den häktade mannen.

Han frigavs i ett relativt tidigt skede, men finns ännu kvar i utredningen.

ANNONS