ANNONS

Åklagaren tror på snart åtal mot Machetemannen: ”På upploppet nu”

macheteman sollentuna
Den misstänkte mannen har suttit häktad sedan den 5 april.
Mannen som greps i början av april efter att ha uppträtt hotfullt med en machete mot folk i Edsberg har omhäktats ännu en gång.
Åtal mot mannen, som misstänks för grov allmänfarlig ödeläggelse, skulle ha väckts i tisdags men åtalstiden har nu förlängts till den 15 oktober.
ANNONS

– Vi arbetar intensivt med utredningen. Den är omfattande, ett stort material, men nu är vi på upploppet och håller på att knyta ihop säcken. Vi kan se fram emot ett åtal snart, förhoppningsvis till den 15 oktober, säger kammaråklagare Anna Stiernstedt.

Mannen som är i 20-årsåldern greps och anhölls i början av april efter att ha uppträtt hotfullt med en machete mot folk i Edsberg.

Enligt uppgifter i kvällstidningarna hittade polisen både knivar och sprängladdningar i ett rum som tillhörde mannen och enligt samma uppgifter ska han ska ha planerat någon form av dåd mot en skola.

Ska ha velat ”fira” minne av skolskjutning

Källor till Aftonbladet uppger att han i förhör ska ha pratat om planer om ett dåd och enligt Expressen ska mannen ha velat ”fira” minnet av skolskjutningen i Colombine den 20 april 1999.

Dessa uppgifter vill inte Anna Stiernstedt kommentera, men hon menar att de fynd som har gjorts ”konstinuerar” allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen nekar till brott

Den misstänkte mannen häktades den 5 april och har därefter omhäktats flera gånger. I tisdags beviljade tingsrätten ytterligare en åtalsfrist.

Mannen nekar till brott, men är alltså fortsatt häktad på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott.

En till misstänkt för inblandning

I inledningen av utredningen var ytterligare en man anhållen misstänkt för att ha samarbetat med den häktade mannen, men han släpptes i ett relativt tidigt skede.

ANNONS

– Han finns kvar i utredningen, men han är inte frihetsberövad, säger Anna Stiernstedt.