ANNONS

Göt in Madelene i betong – nu är 36-årige mannen på rymmen

Madelene betong ingjuten mannen försvunnen efterlyst
Madelenes före detta pojkvän, som dömdes för att ha gjutit in hennes döda kropp i betong, är efterlyst sedan en vecka tillbaka.
Den man som 2015 göt in småbarnsmamman Madelene från Järfälla i betong dömdes förra året till fängelse för brott mot griftefriden.
Men han dök aldrig upp för att avtjäna sitt straff. Nu är han efterlyst i hela landet.
ANNONS

I december förra året dömdes en 36-årig man från Väsby till ett år och åtta månader i fängelse för brott mot griftefriden. Detta efter att 29-åriga Madelene, en småbarnsmamma från Järfälla, hittats död, ingjuten i ett betongblock, i närheten av mannens bostad.

I juni skulle mannen infunnit sig på en anstalt i Västervik för att avtjäna sitt straff, men nu kan Mitt i avslöja att han är aldrig dök upp.

Hittades i skogen – inuti betongblock

Det sista livstecknet från Madelene kom den 5 november 2015. Det var i form av ett telefonsamtal till en vän som hon gjorde när hon befann sig i en husbuss i Upplands Väsby. Natten som följde stängdes hennes mobil av och därefter finns ingen bevisning som tyder på att hon var i livet efter den 6 november.

Madelenes försvinnande följdes av en stor sökinsats och i februari 2016 hittades hennes kropp i ett skogsparti, i nära anslutning till där husbilen stått. Kroppen var ingjuten i ett betongblock och hon var iklädd endast underkläder, med en snara runt halsen.

Husbilen hon ringde från den 5 november tillhörde hennes före detta pojkvän, en i dag 36-årig man från Väsby. Mannen greps, misstänkt för mord.

Men mordmisstankarna släpptes då det inte gick att bevisa hur Madelene dött.

ANNONS

Göt in Madelene – fick hjälp av nya flickvännen

Däremot kunde rätten visa att mannen var den som gjutit in kroppen i betongblocket. Bland annat genom sms-konversationer mellan honom och hans dåvarande flickvän, en i dag 33-årig kvinna. Dagen efter Madelene försvann skickade flickvännen meddelanden om var man kunde köpa cement och bara ett par dagar senare åkte mannen och köpte mellan 14 och 30 säckar, á 20 kg.

Paret dömdes i Svea hovrätt förra året på grund av detta för brott mot griftefriden respektive medhjälp till brott mot griftefriden. 36-åringen fick ett år och åtta månader i fängelse och kvinnan fick ett år.

Eftersökt över hela landet

Men då försvann de båda två. När Kriminalvården postade brevet med inställelsebeslut till mannen, där det stod var och när han skulle avtjäna sitt straff, kom det på retur. De förstod då att mannen var borta och utfärdade en efterlysning. Sedan den 11 juli söks han av polisen i hela landet.

Det är tyvärr ganska vanligt

Ulrik Andersson, Kriminalvården, om dömda som undviker straff

Sven Severin var mannens försvarare vid rättegången. Han kände inte till att hans klient var försvunnen när Mitt i ringde honom.

– Nej, det hade jag ingen aning om, säger han.

Flickvännen efterlyst i två månader

Flickvännen skulle senast ha infunnit sig på anstalten på Färingsö den 25 mars i år. Inte heller hon dök upp och blev därför efterlyst, men kunde senare gripas. Sedan förra veckan sitter hon på Färingsö.

På Kriminalvården är man van vid att sådant här händer.

– Det är tyvärr ganska vanligt. I dag är 779 personer som ska avtjäna sina straff efterlysta i Sverige, säger Ulrik Andersson, ställföreträdande chef på placeringssektionen på Kriminalvården.

– De flesta hittar polisen tämligen omgående eftersom många är kända av dem sedan tidigare, men en del är svårare att hitta, fortsätter han.

Inte straffbart fly undan straff

Om det går tillräckligt lång tid kan brottets preskriptionstid hinna gå ut.

– Lyckas de hålla sig undan så länge har de, inom citationstecken, klarat sig undan, säger Ulrik Andersson.

Om och när 36-åringen hittas kommer han föras till anstalt. Men några större konsekvenser blir det inte för honom. Att fly undan sitt straff är nämligen inte straffbart.

– Det är inget brott att inte inställa sig. Däremot gör vi på Kriminalvården alltid en ny säkerhetsbedömning på dem som varit efterlysta, så man kan komma att flyttas till en anstalt med högre säkerhet, säger Ulrik Andersson.

Brottslingar dyker inte upp – detta gäller

Kan gå ända till Interpol

  • Efter att en dom vunnit laga kraft ska Kriminalvården så snart som möjligt posta ett så kallat beslut om inställelse till den dömde.
  • I beslutet står vilken anstalt personen ska till och senaste datum den senast ska infinna sig där.
  • Datumet är i regel 50 dagar framåt från det att brevet skickats.
  • Tidsfristen är till för att fängelsedömda ska få tid på sig att ordna med sitt liv utanför murarna. Till exempel hitta någon att hyra ut sin lägenhet till.
  • Om personen inte dyker upp för att avtjäna sitt straff när sista datum passerat hör Kriminalvården av sig till polisen i det område där den dömde bor.
  • Polisen åker då dit och hämtar den dömde.
  • Om polisen svarar att de inte hittar personen så skickar Kriminalvården in en efterlysning. Även den går till polisen, men den här gången gäller den hela landet.
  • Vid brott med straff på mer än fyra månaders fängelse kan en internationell efterlysning utfärdas, genom Interpol.
Källa: Kriminalvården
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.