ANNONS

De göt in Madelene och rymde – ville ha ersättning för lidande

Madelene göt betong paret begärde ersättning från staten fick avslag
Mannen och kvinnan, som båda rymde undan sina fängelsestraff, begärde runt 100 000 kronor för tiden de suttit häktade.
Det par som göt in Madelene från Järfälla i betong, och rymde undan sina fängelsestraff, begärde ersättning på nära 100 000 kronor från staten.
ANNONS

I februari 2016 hittades Madelene, en 29-årig småbarnsmamma från Järfälla, död och ingjuten i ett betongblock i ett skogsparti i Upplands Väsby.

Kroppen hittades mindre än hundra meter ifrån platsen där hennes före detta pojkväns husbil stod när hon försvann. Det var också från den husbilen Madelene sände sitt sista livstecken, i form av ett telefonsamtal till en vän.

Den i dag 36-årige mannen greps, misstänkt för mord.

Dömdes för griftefridsbrott – men inte mord

Men obduktionen kunde inte ge svar på hur Madelene dött och mordmisstankarna släpptes. Däremot kunde man bevisa att 36-åringen var den som göt in kroppen i betongblocket, med hjälp av sin dåvarande flickvän.

Mannen dömdes därför för brott mot griftefriden och kvinnan för medhjälp, till ett år och åtta månader, respektive ett år i fängelse.

ANNONS

Men ingen av dem dök upp för att avtjäna sina straff. Kvinnan kunde senare gripas och sitter sedan två veckor tillbaka på anstalt på Färingsö, men mannen är fortfarande efterlyst och tros befinna sig i Thailand.

Ville ha 100 000 för sina lidanden

Nu kan Mitt i avslöja att både mannen och kvinnan begärde ersättning från staten för det lidande deras häktning orsakat dem.

36-åringen satt anhållen och häktad i drygt två månader och kvinnan i en månad. För detta ville de ha totalt knappt 100 000 kronor för det lidande det orsakat dem, samt för förlorad inkomst.

JK ger tumme ner

Enligt frihetsberövandelagen har den som varit anhållen eller häktad rätt till ersättning om misstanken aldrig leder till åtal. I mannens fall gäller det mord och i kvinnans bland annat skyddande av brottsling – misstankar som alltså släpptes.

Men det blir inga pengar. Båda får nu avslag från Justitiekanslern (JK) som i sitt beslut pekar på att det går att göra undantag från lagen om ersättning, beroende på hur personen beter sig.

Höll sig undan polisen i fem dagar

Samma dag som Madelenes kropp hittades hade 36-åringen nämligen lämnat jobbet för att gå och äta lunch. När han kom fram till platsen där hans husbil stått såg han att det pågick en stor polisinsats. Då försvann mannen och höll sig undan från polisen i fem dagar.

JK menar att han borde förstått att det beteendet, att först gjuta in en kvinna i betong och därefter hålla sig undan polisen när kroppen hittats, skulle medföra att han blev misstänkt för allvarlig brottslighet. ”Hans eget beteende har därmed gett anledning till att misstankar riktades mot honom”, skriver JK i beslutet.

36-åringen anses själv bära ansvar för att han blivit gripen och häktad och får därför ingen ersättning, vare sig för lidande eller förlorad inkomst.

Mannen hade ansökt om att få 75 378 kronor och kvinnan 23 055 kronor.