Följde efter rattfull i två timmar – hyllas

Rattfylla.
Madelenes magkänsla var att något inte stämde så hon följde efter. Arkivbild.
Madelene följde efter en rattfull förare på en irrfärd genom Väsby, Sollentuna, Järfälla och slutligen ut i Upplands-Bro. Tack vare hennes insats kunde föraren stoppas med 1,4 promille alkohol i blodet.
– Han körde rakt ut i rondellen. Jag var rädd att han skulle köra in i nån, säger Madelene.

I söndags såg Madelene en förare som körde väldigt vingligt och misstänkte att allt inte stod rätt till. Hon ringde då till polisen för larma om en misstänkt rattfylla.

– Min magkänsla sa att det var väldigt konstigt. Han vajade ut mot diket flera gånger och sen var han nära att köra in i en annan bil, säger Madelene, som vill vara anonym.

Det handlar om att rädda liv

Vid kontroll visade det sig att föraren hade 1,4 promille alkohol i blodet, vilket innebär grovt rattfylleri. Tack vare vittnets ingripande kunde föraren stoppas innan en olycka skedde, skriver polisen på sin Facebooksida.

– I förlängningen handlar det om att rädda liv, säger Frida Törnvall på Järfällapolisen.

Madelene Fick syn på bilen på E4 utanför Märsta. Den låg framför flera andra bilar när Madelen noterade att den vinglade till.

– Först tänkte jag bara oj hoppsan och tänkte göra som de andra förarna och köra om. Men min magkänsla sa att jag ska nog ligga efter ett tag, säger Madelene.

Nära att krocka i rondell

Medan hon hade telefonkontakt med polisen följde hon efter när föraren svängde av mot Stora Wäsby och ställde sig utanför McDonalds. Där stod hon ett bra tag och väntade på polisen. Men just när patrullen började närma sig startade föraren plötslig bilen och körde vidare. Så hon följde efter via Rotebro vidare mot Kallhäll.

– När vi kom dit körde han bara rakt ut i rondellen utan att ta hänsyn till andra bilar. Jag trodde att han skulle krocka men han klarade sig.

Hon följde efter ut på E18 och snart kom en patrull ikapp. Polisen kunde stoppa föraren vid avfarten till Upplands-Bro på E18. Efter två timmars irrfärd kunde Madelene andas ut och åka vidare. Polisen menar att insatser som hennes är väldigt viktiga.

– Det är ju så att alla öron och ögon som finns ute i landet är otroligt viktigt för att kunna förhindra brott. Många gånger ringer man inte men det är så bra när allmänheten reagerar och hör av sig, säger Frida Törnvall.

Magkänslan stämmer för det mesta

Just vad det gäller misstänkt rattfylla får polisen tips relativt ofta.

– Det är ganska vanligt att vi får tips från förare som har sett en misstänkt bil och ibland har de också möjlighet att köra efter, säger Törnvall.

Och för det mesta ligger det något i allmänhetens misstankar.

– Ofta är det träff när allmänheten ringer. Med i enskilda fall kan det vara någon som egentligen är för gammal för att köra bil eller en förare som av någon anledning blivit distraherad under körningen. Men ofta är magkänslan rätt, säger Frida Törnvall.