ANNONS

Festen är över – nu stänger ”Magget”

Christian Cederferm och Anders Mattsson har ägt Magasinet sedan 2011.
Christian Cederferm och Anders Mattsson har ägt Magasinet sedan 2011.
På lördag stänger Väsbys kanske mest klassiska kroginstitution. Magasinet går i graven efter 28 år – och saknaden bland många är redan stor.
– Vad fan ska vi göra nu? säger stamgästen Tony Westman.
ANNONS

Tony Westman sträcker armen efter sin öl.

– I perioder i livet har det varit så att man är singel, separerad… Man är själv helt enkelt. Då har det här blivit som ett andra vardagsrum. Fattar du?

Han tar en munfull.

– Nu är klockan rätt så ung, men hade det suttit fler här i baren så hade alla sagt: ”Tjena, Tony! Hej hej!” och kramat om varandra. Man har skapat ett helt kompisgäng här, det är så det har varit.

De har alltid haft ett stort hjärta, de här killarna

Tony Westman

När Tony Westmans tidigare sambo plötsligt gick bort var det på Magasinet som nära och kära samlades. Ägarna Anders Mattsson och Christian Cederferm ställde in kvällens nattklubb och tände i stället ljus och dukade upp med champagne, öl och cider.

– Jag hade känt mig som en i mängden här, men då förstod jag att: ”Fan, de bryr sig verkligen.” De har alltid haft ett stort hjärta, de här killarna, säger Tony.

Tony Westman ser ingen värdig efterträdare till Magasinet.

49-åringen har gått till Magasinet, i folkmun kallat ”Magget”, sedan 90-talet. Från det att han låser hemdörren är det fem minuters promenad till barstolen.

ANNONS

– Jag och många andra har haft det som knutpunkt. Det känns som att en epok går i graven. Vad fan ska vi göra nu?

Träffade sambon på ”Magget”

Det gamla magasinet skakar till av ett passerande Arlanda-tåg. Klockan är strax efter 16 när Christian Cederferm kommer in. Han hälsar på gänget vid barstolarna och har ett leende till dem alla.

– Det bästa med ”Magget” är alla människor som vi lärt känna här. Och det är många. De är våra vänner i dag. Det är nog det som kommer bli tuffast på lördag, säger Christian.

Bakom bardisken står Anders Mattsson och lyssnar.

– Det är det man kommer sakna. Jag tror att man först kommer förstå att det är över när vi lämnar över nycklarna på torsdag, säger Anders, som träffade mamman till sina två barn på en after ski-fest på ”Magget”.

Årets fest runt hörnet

Tillsammans tog Anders och Christian över puben 2011. På fyra dagar renoverade de krogen, nu ska de riva ut inredningen på tre. Magasinet ska ge plats åt jätteprojektet Väsby Entré.

Ovanför baren tickar klockor ner till den sista festen.

Men först ska Väsbys mest klassiska kroginstitution gå i graven med kalas på dess mull. På ett gäng plattskärmar över baren tickar klockor ner till lördagens stora fest.

– Alla kommer till en punkt i sitt liv då man behöver ta beslut som är jäkligt svåra, men det är dags. Hur mycket vi än vill vara här med våra gäster på nätterna, så vill vi även vakna upp med våra familjer utan att somna i yoghurten, liksom, säger Christian.

Klassisk Väsbylåt avslutar

Magasinet har funnits sedan 1991. På lördag är festen över.

På en av barstolarna sitter Johnny Hässelbäck.

– Fan, vi måste stänga med ”The final countdown”! Väsbylåten nummer ett – Europe! ropar han.

– Jag tycker att vi ska köra den med fem myror är fler än fyra elefanter: ”Nu är det slut!”, säger Christian och ler.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.