Magdalena gör ungas röster hörda – i Zambia

I stället för lyxhemmaliv som diplomathustru valde Magdalena Hansson från Jordbro att göra ungas röster hörda i ett nytt magasin.

Det har den största upplagan i hela Zambia.

Zambiska tonåringar gör just nu för första gången sina röster hörda över hela landet i magasinet The junior reporter.

Och det är Magdalena Hansson, 30, från Jordbro som ligger bakom projektet tillsammans med tre andra svenskar.

Sommaren 2012 flyttade hon till huvudstaden Lusaka med maken som i två år skulle jobba med bistånd och utveckling på svenska ambassaden. Men i stället för ett liv som hemmasittande lyxhustru ville Magdalena göra något meningsfullt.

– Jag är för rastlös för att bara sitta still. Jag ville jobba med journalistik och hjälpa unga att göra sina röster hörda, det här är ungdomar som ingen någonsin lyssnat på förut, berättar hon på telefon från Zambia.

Det är just nu regnperiod och 27 grader varmt. På en och samma dag kan det först vara blixt och åskoväder och sedan strålande sol. För tillfället sitter Magdalena och jobbar med The junior reporters fjärde nummer tillsammans med den unga redaktionen.

Eftersom magasinet distribueras inuti Zambias största samhällsmagasin The bulletin & the record är upplagan störst i landet, omkring 17 000. Målet är intervjuer med toppolitiker. Hittills har tidningen lyckats få till möten med utbildningsministern, genusministern och hälsoministern.

Ungdomarna är mellan 16 och 18 år och har fått en grundläggande medieutbildning och uppmuntrats att granska kritiskt.

– Zambia har en väldigt ung befolkning och vi har försökt trycka på det. Vi tror att människor med makt i Zambia är intresserade av att lyssna på unga människor och responsen har varit bra. Tidningen är för vuxna men gjorda med ungas perspektiv, något liknande har aldrig funnits här.

Magdalena Hansson och hennes man lämnar förmodligen Zambia till sommaren då mannens kontrakt går ut. Svenska postkodlotteriet finansierar magasinet och Magdalena jobbar nu för att hitta lokala aktörer som kan fortsätta projektet när hon lämnat.

– Många av redaktionens mentorer är zambier med journalistisk erfarenhet och vi hoppas att de kan hitta någon aktör som tar över.

Magdalena Hansson har tidigare arbetat för utrikesdepartementet och Riksrevisionen med internationella relationer i Seoul, Wien och Stockholm.

– Mediefrihetsfrågor är något jag tycker är väldigt spännande. Jag och min man tror det är bra att jobba utomlands några år för att sedan komma hem och jobba internationellt på plats i Stockholm.