Magdalenagården blir kommunalt: ”Obegripligt”

Magdalenagården blir kommunalt, efter beslut i stadsdelsnämnden.
Magdalenagården blir kommunalt, efter beslut i stadsdelsnämnden.
Beslutet att kommunalisera Magdalenagården har orsakat en våldsam debatt i stadsdelsnämnden.
"Obegripligt och sorgligt", tycker Liberalerna.
"Bättre för de äldre", säger majoriteten.

Magdalenagården på Mariatorget har drivits som privat äldreboende i flera år. Nu är det tänkt att boendet ska bli kommunalt. I ett beslut i stadsdelsnämnden i torsdags valde nämnden att ta frågan om en kommunalisering vidare till Äldrenämnden.

Ett beslut som fick oppositionen att se rött.

– Det är djupt olyckligt att den röd-grön-rosa majoriteten går emot förvaltningens förslag och vill ta tillbaka Magdalenagården i egen regi. Detta är ju ett väldigt populärt boende, 81% uppger att de är nöjda sammantaget och 91% att de är nöjda med personalen så för mig är det helt obegripligt och faktiskt lite sorgligt att majoriteten gör så här, sa Anne-Lie Elfvén gruppledare för Liberalerna efter beslutet.

Försvarar beslutet

Stadsdelsnämndens ordförande Anders Göransson (S) försvarar beslutet.

– Det här är vad vi tror är bäst för Södermalms äldre. Vi kan se att våra boenden i egen regi har haft en bra långsiktig utveckling och vi tror att detta stärker det. Dessutom finns det stora svagheter med att upphandla, eftersom det innebär att vi måste skriva tio år långa kontrakt där vi i dag bestämmer vad man ska göra och hur man ska jobba, säger han.

Han riktar dessutom kritik mot Alliansens tidigare privatiseringar.

– Med tanke på att de såg till att vi hade åtta upphandlingar på tre år, där Alliansen gjorde sig av med alla äldreboenden, tycker jag det är magstarkt att säga att det vi gör är dramatiskt. Vi har valt att upphandla flera andra boenden på nytt, men när det gäller Magdalenagården har vi inte gjort det. Jag har svårt att se dramatiken i det.

Det slutgiltiga beslutet om Magdalenagården tas i Äldrenämnden 20 februari.