Magelungen och Farstamackan på fransk väggmålning

En projektion av CitéCréations framtida väggmålning visades på ett möte på Brunskogsbacken på onsdagskvällen. En del mindre detaljer kan komma att ändras till den slutliga versionen.
En projektion av CitéCréations framtida väggmålning visades på ett möte på Brunskogsbacken på onsdagskvällen. En del mindre detaljer kan komma att ändras till den slutliga versionen.
Halim Bensaid berättar entusiastiskt för hyresgästerna om hur han har tolkat deras berättelser.
Halim Bensaid berättar entusiastiskt för hyresgästerna om hur han har tolkat deras berättelser.
I augusti förvandlas en trist gavel på Brunskogsbacken till 100 kvadratmeter färgsprakande konst. Redan igår kväll visade franska konstnären Halim Bensaid upp en första version för hyresgästerna – vars egna berättelser ligger till grund för målningen.

– Det var ett underbart möte. Folk var verkligen nöjda och entusiastiska över det vi har producerat, säger Halim Bensaid från franska konstnärskooperativet CitéCréation efter mötet, som för hans del var lite nervöst.

– När jag träffade hyresgästerna förra gången var de lite skeptiska till att samarbeta. De tänkte att en konstnär måste vara någon som skapar på egen hand. Vi är dessutom mer franska än svenska i vårt tänkesätt, man vet aldrig hur det tas emot. Men nu sa de att de att det blev precis som de hoppats,säger Halim Bensaid nöjt.

Gunvor Jansson var en av hyresgästerna på plats. Hon hyllar bilden.

– Jag blev berörd av målningen. Jag förstår mig själv mer och mer när jag ser den. När jag flyttade hit till Farsta strand sa jag direkt att jag kommer aldrig att flytta härifrån, säger hon.

Konstprojektet är ett samarbete mellan Familjebostäder, Stockholm konst och CitéCréation, som är kända för muralmålningar världen över. Målningen i Farsta strand blir deras första i Sverige.

– I Sverige har vi vaknat lite sent men nu insett vilka projektionsytor stora väggfasader är. Vårt syfte är inte att skapa den coolaste målningen i stan utan att skapa gemenskap och konst tillsammans men med professionell inramning, säger projektledare Frida Cornell på Stockholm konst.

Själva måleriet utförs med start den 22 augusti, på gaveln vid Brunskogsbacken 40. Arbetet på plats beräknas ta ungefär fyra veckor och kommer att utföras av fyra franska och en svensk konstnär.

– Vi vill gärna att folk kommer och tittar när vi målar. Det kommer att bli spektakulärt, lovar Halim Bensaid.

Och själva bilden då? Motivet har inspirerats av hyresgästernas egna berättelser om sitt område. Bilden utgår från Magelungen och visar aktiviteter och detaljer som är typiska för området.

– Hyresgästerna har berättat vad man tycker om att göra nere vid sjön och Halim har verkligen varit noga med att få med lokala detaljer, som pojken som står på balkongen och äter Farstamackan, berättar Marianne Badman, kommunikatör på Familjebostäder.

– Idén var att skapa en ögonblicksbild, ett magiskt ögonblick i Farsta. Meningen är att den ska ge en stark och omedelbar känsla, en känsla av frid och harmoni, säger Halim Bensaid.

Läs också: http://mitti.se/fransk-farg-ska-forgylla-farsta/