Magnus vill flytta till Mars

Mars, den röda planeten, är hälften så stor som jorden, och ligger längre bort från solen. Dit vill Magnus Keijser flytta.
Mars, den röda planeten, är hälften så stor som jorden, och ligger längre bort från solen. Dit vill Magnus Keijser flytta.
19 svenskar har anmält intresse om att få flytta till Mars. Och aldrig återvända. En av dem är Kungsholmsbon Magnus Keijser.

Det kan låta som science fiction, men astronauten Christer Fuglesang tror att det kommer att bli verklighet i framtiden.

Många låter barndomsdrömmarna om att få resa till rymden falla i glömska med åren. Men inte 47-årige Magnus Keijser.

– Jag har alltid varit fascinerad av rymden. Det är klart jag skulle sakna att springa runt i fria luften, en god öl och en solig badstrand. Men jag skulle byta allt mot att få bo på Mars, det är ju det ultimata äventyret.

Det är den holländske entreprenören Bas Lansdorp som dragit igång projektet Mars One, med planen att skicka upp 40 personer till Mars för att bygga upp ett nytt samhälle. De första fyra ska resa redan om nio år, och följas av fyra personer vartannat år efter det.

Ansökningstiden går ut den 31 augusti och hittills har nästan 100 000 personer anmält sitt intresse, varav 19 svenskar.

För att bli redo för livet på en annan planet ska alla deltagare utbildas under sju år. De ska bo i samma habitats, som små igloos, som de ska få flytta in i på Mars och även lära sig att odla mat och utbildas i sjukvård.

Projektet, som beräknas gå på sex miljarder dollar, ska fram­för­allt finansieras av sponsorer, reklam och sålda tv-rättigheter.

Och att folk faktiskt ska kunna bo på Mars är ingen orimlig tanke enligt Christer Fuglesang, förste svenske astronaut i rymden och sedan april ansvarig för masterprogrammet Aerospace engineering på KTH.

– Jag är övertygad om att det kommer att bo människor på Mars i framtiden. Det finns vatten och det går att bygga växthus att odla i. Jag tänker att man kommer att kunna ha städer under stora glaskupoler på lång sikt och det finns extrema idéer om att lyckas skapa någon slags atmosfär, säger han.

Christer Fuglesang tror dock inte att det kommer att gå så snabbt som Bas Lansdorp räknar med.

– Jag är tveksam till tidsplanen på det här projektet utan tror mer att vi pratar om hundra år innan vi i har en koloni på Mars där man kan leva under en glaskupol och kanske tusen år innan man kan leva utan en glaskupol. De som har extrema åsikter menar att det en dag kommer att hända något som gör att vi inte kan bo på jorden längre. Då är det ju bra om vi har en annan planet att bo på, säger han.

Skulle du vilja bo där själv?

– Nej, jag skulle inte vilja flytta dit för gott, men jag skulle gärna åka dit. Eller helst vara där först.

Magnus är ändå positiv och hoppas att han kan bli en av de första 40 Marsborna.

– Jag tror att jag har en chans. Jag har livserfarenhet, är utbildad civilingenjör och är en rätt klurig person. Det är sådant som kommer att behövas på Mars.

Det låter ju lite som science fiction. Vad gör du om inte resan blir av eller om det visar sig vara ett knäppt konstprojekt?

– Då har jag inte gett bort mer än 300 spänn till en kul grej.

Bas Lansdorp, initiativtagare till Mars One har avböjt att ställa upp på en intervju. I tidningen The Economist har han sagt att projektet inte är ett skämt.

Jag skulle byta allt mot att få bo på Mars, det är ju det ultimata äventyret.Magnus Keijser

Fakta

Fler som drömmer om Mars

Tyske raketforskaren Wernher von Braun gav ut boken ”Das Marsprojekt” 1948. Han skissade även på en bemannad resa till Mars, men den blev aldrig av.

Både den amerikanske affärsmannen Elon Musk och magnaten Dennis Tito, världens förste rymdturist, har precis som Bas Lansdorp planer på att inom en relativt snar framtid skicka folk till Mars. Källa: The Economist