ANNONS

Mahdi har fått nytt hopp om att få stanna

Mahdi tillsammans med Shirin Jaberi och läraren Joel Stål.
Mahdi tillsammans med Shirin Jaberi och läraren Joel Stål.
16-årige Mahdi Rezai har en dröm - att få stanna och plugga vidare i Sverige.
Sedan Migrationsverket öppnat för att fler afghaner ska få stanna har hoppet återvänt.
– Jag vill ha ett bra liv och kunna hjälpa andra människor som har det svårt, säger Mahdi.
ANNONS

I februari berättade vi om Mahdi Rezai från Afghanistan som fick avslag på sin asylansökan trots att hans familj dödats i hemlandet.

Sedan dess befinner han sig i limbo. Han får inte stanna i Sverige men utvisningen verkställs heller inte eftersom han är omyndig och saknar någon som kan ta emot honom i Afghanistan.

– Jag känner ingen alls i Afghanistan. Nu har jag varit i Sverige i två år och det är lång tid, säger Mahdi som lärt sig svenska sedan vi träffades förra gången.

Kanske finns det ändå en chans att få stanna. För tidigare i december gjorde Migrationsverket bedömningen att säkerhetsläget försämrats ytterligare i Afghanistan. Inre väpnad konflikt råder i Mahdis hemregion Ghazni precis som i nästan alla andra regioner i landet. Inte minst har shiamuslimska hazarer drabbats, vilket också är den folkgrupp som Mahdi tillhör.

– Att tillhöra en minoritetsgrupp som hazarerna är i sig inte ett tillräckligt skäl för att beviljas skydd. Däremot ska tillhörighet till en utsatt grupp, som exempelvis hazarer, vägas in bland alla övriga omständigheter när man bedömer skyddsbehovet, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i pressmeddelandet som gick ut.

Mahdi Rezai har nu skickat in en ansökan om verkställighetshinder. I förlängningen hoppas han att det nya läget ska ge honom uppehållstillstånd.

–Jag blev jätteglad när jag hörde om nyheten. Jag sov gott den natten och kände att jag orkade studera och läsa mer, säger Mahdi.

När vi besöker honom på Vikskolan får vi smygkika på terminsbetyget. På bara ett år har han blivit godkänd i alla ämnen utom ett. Han måste lära sig ryggsim innan han får godkänt i idrott. I musik fick han B, näst högsta betyg.

– Nästa år ska jag börja gymnasiet och då är det viktigt att ha bra betyg. Det här är mitt första riktiga betyg och jag siktar ännu högre, säger Mahdi och lyser upp.

ANNONS

Hoppet lever och han citerar både Zlatan och Cristiano Ronaldo när han förklarar varifrån han hämtar inspiration.

– När Ronaldo var ung ville han ha ett hus som var större än Michael Jacksons. Hans pappa sa att det var omöjligt men idag är han världens rikaste idrottsman. Allt går, säger Mahdi.

Ingen vet utgången på hans nya ansökan eller när svaret kan komma. Men hoppet lever.

– Mitt hjärta säger att den här gången blir det ett positivt svar, säger Mahdi Rezai.