ANNONS

Mahmoud kan ha blivit offer av en slump

Den åtalade 17-åringen fångad av en övervakningskamera på skolan strax före mordet.
Den åtalade 17-åringen fångad av en övervakningskamera på skolan strax före mordet.
Den åtalade 17-åringen gick runt på skolan före mordet som om han letade efter någon, enligt flera vittnesmål. Ändå kan det vara en ren slump att just Mahmoud Alizade som blev offret.
– Utredningen har inte visat att det fanns någon hotbild mot honom, säger åklagare Sara Engelmark.
ANNONS

Enskede gårds gymnasium, 13 december, kl 12.25

Mahmoud Alizade är på väg till en lektion och går genom korridoren med en kompis. De pratar om att de ska spela fotboll tillsammans på kvällen. I en trappa möter de en flicka i Mahmouds klass och han frågar henne vad det är för lektion de ska ha. Vännen säger hej då till Mahmoud och börjar gå därifrån.

Efter bara några steg hör han flickan skrika. Han vänder sig om och ser hur den åtalade 17-åringen hugger mot Mahmoud med något. Vännen uppfattar det som att han slår Mahmoud med en linjal av metall mot bröstkorgen, berättar han i förhör med polisen.

Kompisen går fram och frågar 17-åringen vad han håller på med. Då får han också ett knivhugg i ett finger.

Han säger till Mahmoud att de måste sticka därifrån: ”Den här killen är tokig”. Han och Mahmoud stöter ihop när de ska springa och Mahmoud ramlar.

Vännen springer samtidigt som han skriker på hjälp. Han vänder sig om och ser hur Mahmoud försöker värja sig mot 17-åringen som fortsätter att hugga honom. Han förstår inte vad som händer, men beskriver det som att ”det var som att han ville ta livet av Mahmoud”.

ANNONS

Såg ut som att han letade efter någon

En vaktmästare på skolan sitter och äter i matsalen lite tidigare på förmiddagen när han ser hur den åtalade 17-åringen går runt i matsalen. Det ser ut som att 17-åringen letar efter någon. Han tittade på människor och scannar av dem. Övervakningsfilmer från olika kameror visar att den misstänkte går samma varv 7-8 gånger.

Flera ur personalen reagerar på 17-åringens beteende och är oroliga att något är på gång. Han hade vid flera tillfällen tidigare varit inblandad i bråk på skolan. Bara en vecka tidigare såg vaktmästaren 17-åringen storma mot utgången med ett långt metallföremål i handen. Han lyckades få metallföremålet ur hans hand och försökte lugna honom.

Även på morddagen får vaktmästaren ingripa igen. Han hör att det är bråk och springer dit. Han ser Mahmoud och 17-åringen, det ser först ut som att de brottas med varandra. Sedan ser han kniven i Mahmouds rygg. Han tar tag i 17-åringens hand som håller i kniven och drar ut den. Vaktmästaren håller sedan den blodiga kniven bakom sin rygg så att 17-åringen inte ska komma åt den.

Den nu åtalade 17-åringen sprang ut från skolan, men greps strax därefter när han låg och gömde sig vid en trappa i en villaträdgård i området. Han nekar till anklagelserna om mord.

Mordvapen Enskede gård

Mordvapnet. Mahmoud Alizade höggs ihjäl med en kökskniv.

Ville byta skola

Den åtalade 17-åringen och Mahmoud Alizade kände inte varandra. Det verkar inte finnas någon koppling alls mellan de båda eleverna.

Enligt uppgifter från skolpersonal fanns det däremot en konflikt mellan två grupper på skolan. Elever har uppgett att de var rädda för 17-åringen.

Mahmoud Alizade hade försökt söka sig bort från skolan. Tidigare gick han på språkintroduktion på St Eriks gymnasium. Enligt en uppgift i förundersökningen hade han kommit till skolan och sagt att han ville byta tillbaka – bara en eller två dagar före mordet – på grund av en ”hotelse”.

Men enligt polisutredningen fanns det ingen hotbild mot Mahmoud Alizade.

– Nej, utredningen har inte visat att det fanns någon hotbild mot honom, säger åklagare Sara Engelmark.

Däremot har en annan elev på skolan uppgett att han hotats av den misstänkte bara ett par dagar före mordet. Enligt honom ska den åtalade 17-åringen ha sagt att om han eller hans kompis kommer till skolan så kommer de att bli dödade.

Kan den misstänkte ha tagit fel person?

– Det är en teori vi verkligen har försökt att utreda. Vi kan inte fastslå att det är på det sättet, men vi kan inte utesluta det heller.

Valde han sitt offer slumpmässigt?

– Det kan ha varit slumpmässigt. Jag kan inte säga säkert att det var det, men jag kan inte heller säga att det inte var det. Vi har verkligen försökt utreda motivbilden, men vi har inte lyckats fastslå något motiv.

Rättegången kommer att äga rum vid Södertörns tingsrätt inom några veckor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.