ANNONS

Mahmouds mamma får inte komma på begravningen

enskede gård
Dagen efter mordet hölls en minnesstund för Mahmoud Alizade på skolan.
Mahmoud Alizade från Afghanistan knivmördades på Enskede gårds gymnasium i december. Hans mamma, som bor i Iran, får inte komma hit på begravningen.
– Vi har fått avslag, men överklagat. Hennes stora önskan är att få säga hej då till sin son, säger Viktor Banke, målsägarbiträde.
ANNONS

Det var på luciadagen som 16-årige Mahmoud Alizade knivhöggs till döds på Enskede gårds gymnasium. En annan elev, nu 17 år, greps strax efter händelsen och har åtalats för mordet. I dag, den 2 maj, inleds rättegången vid Södertörns tingsrätt.

Mahmoud Alizade kom hit som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan hösten 2015. Han hade hunnit etablera sig väl i Sverige och beskrivs som en snäll och social kille med ett stort kontaktnät som kämpade för ensamkommandes rättigheter. Han hade ingen familj i Sverige. Hans mamma, bror och syster är kvar i Iran.

Viktor Banke är familjens målsägarbiträde. Han har hjälpt dem att ansöka om visum för att få komma hit på begravningen. Men de har fått avslag.

Mammans stora önskan

– Det finns en presumtion att inte bevilja visum till människor som kommer från länder som många vill fly ifrån. De är medborgare i Afghanistan och regelmässigt beviljar man inte visum för afghaner. Det finns undantag, som humanitära skäl, och vår förhoppning var att det här skulle vara ett sådant undantag, säger Viktor Banke, familjens målsägarbiträde.

Det säger något om hur extremt hård den här bedömningen är. Men vi ger inte upp, vi har överklagat beslutet.

Viktor Banke, målsägarbiträde.

Om det inte anses som humanitära skäl att gå på sitt barns begravning – när är det då det?

– Det är en väldigt berättigad fråga. Det säger något om hur extremt hård den här bedömningen är. Men vi ger inte upp, vi har överklagat beslutet.

ANNONS

Viktor Banke försöker få begravningen uppskjuten för att mamman och syskonen ska ha en möjlighet att kunna närvara.

– Det här är ännu ett hårt slag. Det stora är naturligtvis att hennes son har mördats. Hennes stora önskan nu är att få säga hej då till sin son, säger Viktor Banke.

Mahmoud Alizades mamma, Safie Alizade, säger till Dagens Nyheter att hon gråtit varje dag sedan hon fick höra om att hennes son dött.

– Mahmoud var vårt hopp, det bästa vi hade och nu ligger han död i Sverige och jag får inte träffa honom. Jag sover i hans t-shirt för att vara nära honom tills han kan begravas, säger Safie Alizade till tidningen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.