Maili fick trasigt trygghetslarm

Maili Backlund kan inte använda sitt trygghetslarm – på grund av att hon har ip-telefon. I stället tvingades hon att själv köpa en mobiltelefon med larmknapp.
Maili Backlund kan inte använda sitt trygghetslarm – på grund av att hon har ip-telefon. I stället tvingades hon att själv köpa en mobiltelefon med larmknapp.
Maili Backlund, 80 år, fick ett trygghetslarm av Danderyds kommun för två år sedan. Men larmet har aldrig fungerat.

– Jag fick skaffa en mobiltelefon som går till mina barn, säger hon.

I Danderyd är det mellan 500 och 600 personer som har trygghetslarm.

En av dem som fått trygghetslarm av kommunen är Maili Backlund, som bor i en lägenhet på Kevinge pensionärsboende. Hon har en felopererad höft som gör att hon har svårt att ta sig upp om hon ramlar. Därför fick hon ett trygghetslarm 2012, men det har aldrig fungerat.

Larmet löpte amok direkt när hon fick det. Utan att hon visste om det larmade det var sjätte ­sekund 24 timmar om dygnet.

Att larmet inte fungerade hos Maili Backlund berodde på att hon har telefoni med mobilt bredband. Det skaffade hon för att det var billigast. Det privata vårdbolaget säger att de har förklarat att telefonilösningen installeras på egen risk och att de upplyst Maili Backlund om det. Men Maili Backlund säger att hon inte upplystes om några risker.

När varken kommunen eller vårdbolaget hjälpte henne med ett säkert trygghetslarm tvingades hon köpa ett eget larm.

En son skaffade henne en mobiltelefon med larmknapp. Med hjälp av den kan hon larma sonen, svarar inte han larmas en annan son och blir det inget svar där går larmet vidare till ett barnbarn.

På så sätt behöver hon inte bli liggande länge i lägenheten om hon ramlat.

– Jag har alltid mobiltelefonen med mig när jag rör mig i lägen­heten, säger hon.

Maili Backlund tycker att alla som har behov av trygghetslarm men inte kan använda det på grund av att de har bredband borde få en mobiltelefon med larmknapp till ett larmbolag. Hon tycker att kommunen borde ordna med tjänsten.

– Vi har inte diskuterat det, ­säger Isabella Jernbeck (M), ordförande i socialnämnden.

Vad gör kommunen för att garantera säkerheten för dem som inte kan ha trygghetslarm?

– Vi erbjuder ett antal tillsynsbesök per dygn, säger hon.

Isabella Jernbeck menar att det ser ut likadant över hela landet och att bara ett fåtal kommuner infört modern digital teknik som fungerar med trygghetslarm. Danderyd tittar nu på ett nytt modernt system.

Göran Näslund, som beviljar ansökningar om trygghetslarm i Danderyd, säger att man i dag inte sätter in trygghetslarm hos dem som har exempelvis ip-telefoni ­eftersom man då inte kan garantera att larmen fungerar.

– Vi säger att de kan få tillsynsbesök i stället eller att de kan bli uppringda vissa tider.

Fakta

Ip-telfoni ställer till det för larmen

Analog telefon: En analog telefon är den sorts telefon som har använts sedan 1800-talet.

Ip-telefoni: innebär överföring av röstsamtal via datornätverk. Nackdelen med ip-telefoni gäller dess pålitlighet. Det finns inga garantier för att förbindelserna på internet fungerar.

I dag finns det modern digital teknik som kan användas med trygghetslarm.Källa: Wikipedia