Maine är Danderyds egen dansdrottning

Maine Billegren Hedman började dansa balett redan som femåring.
Maine Billegren Hedman började dansa balett redan som femåring.
"Jag måste ha kjol när jag dansar, och lite paljetter. Det tycker jag hör till", säger hon
"Jag måste ha kjol när jag dansar, och lite paljetter. Det tycker jag hör till", säger hon
På en dansresa vann Maine ett smycke designat av Tony Irving.
På en dansresa vann Maine ett smycke designat av Tony Irving.
Med dans, musik och ett stänk av paljetter vill Maine Billegren Hedman ge Danderydsborna lite glitter och glamour i vardagen.
Som en riktig dancing queen.
Nu bjuder hon upp till dans i Djursholms församlingsgård.

Maine Billegren Hedman började dansa redan som femåring, när hennes mamma tog med henne till en balettskola i Luleå – där hon växte upp.

– Jag var väldigt blyg som barn, men när jag kom in där var det som att jag förvandlades. Blygseln bara försvann och det kändes rätt i hela kroppen, säger hon.

Valde bort danskarriären

Som 18-åring såg hon år 1968 en annons om att Berns salonger sökte dansare till sång- och dansgruppen Berns Barn. Hon bestämde sig för att söka – mest som en rolig grej. För att se hur långt hon skulle komma.

– Vi var över hundra personer som stod i kö utanför, det var lite som en Idol-kö i dag. Vi fick sjunga, dansa både i grupper och individuellt, spela piano och göra olika övningar. Plötsligt tittade jag runt mig och insåg att vi bara var 18 personer kvar. Och att jag hade kommit väldigt långt.

Men Maines hjärta klappade för förskolläraryrket, och hon valde bort danskarriären.

– Jag kom aldrig tillbaka dit dagen efter, jag ville ju mest se hur långt jag kunde komma. Inte bli dansare på riktigt, säger hon.

”Herregud det är ju ingen som har sjungit ‘Dancing queen’ – i ett rum fullt av dansdrottningar! Då började det bubbla i mig”

Ordnar danstillfällen

Dansen släppte Maine dock inte taget om för det. Genom åren har det blivit mycket jazzdans och pardans. Hon har också lett flera danskurser – bland annat i Täby under 8 år.

Nu vill hon ta samma koncept till sin hemkommun Danderyd. Varannan tisdag klockan 10.30–11.30, med start den 14 februari, håller hon danstillfällen i Djursholms församlingsgård.

– Det blir en mix av danser och dansteg, allt från sydamerikanska rytmer till dans till klassisk musik. Alla är välkomna – ung som gammal, kvinna som man! Man behöver inte alls vara något proffs, bara man älskar att dansa, säger Maine.

Tony Irving lockade fram dansdrottningen

Idéen har legat och grott hos henne länge, men aldrig riktigt blivit av. Sedan åkte hon, tillsammans med sin syster, på en dansresa, som leddes av Let’s dance-jurymedlemmen Tony Irving, till Mallorca i april 2015.

– En kväll skulle de dela ut ett pris till den bästa dansaren, men det ingick att sjunga karaoke och vi var inte så sugna på det. Men vi tänkte att vi går väl dit och lyssnar i alla fall. Efter ett tag insåg jag att: herregud det är ju ingen som har sjungit ”Dancing queen” – i ett rum fullt av dansdrottningar! Då började det bubbla i mig.

Maine gick då rakt upp på scenen och grep mikrofonen. Och i refrängen fick hon med sig hela salen i en rungande allsång.

Med det uppträdandet kammade hon hem första priset – ett halsband designat av Tony Irving själv.

– Jag blev så glad att jag blev lite rörd. Tänk att de hade sett mig, säger Maine, och pillar på smycket som hänger runt hennes hals.

Efter det bestämde hon sig för att hon ville sprida glädjen som dansen ger henne även till andra.

– Det är otroligt bra motion också, både för kroppen och hjärnan. Jag hoppas att folk kommer hit nu, det skulle vara så roligt.