ANNONS

Mait, 89, tar fortfarande emot klienter

Varje vecka tar Mait Modigh emot cirka åtta patienter på sin psykoterapimottagning på Hantverkargatan.
Varje vecka tar Mait Modigh emot cirka åtta patienter på sin psykoterapimottagning på Hantverkargatan.
"Jag fortsätter så länge jag orkar och så länge patienterna behöver och vill ha hjälp", säger Mait Modigh.
"Jag fortsätter så länge jag orkar och så länge patienterna behöver och vill ha hjälp", säger Mait Modigh.
Drömmer du om pensionen? Det gör inte Mait Modigh.

Hon är 89 år och arbetar fortfarande som psykoterapeut.
ANNONS

– Blunda och tänk på en äng.

Vi sitter mitt emot varandra hemma i 89-åriga Mait Modighs mottagningsrum och jag sluter ögonen. Framför mig stäcker sig barndomens sommaräng på lantstället ut sig. Men jag kanske tar uppgiften för bokstavligt: Eftersom det är mörkt när mina ögon är stängda beskriver jag ängsscenen som svart och utspelandes under nattetid.

– Du borde nog gå i terapi. Det finns bra grupper för män, säger Mait skämtsamt men blir snabbt allvarlig.

– Alla människor borde gå i terapi i minst ett år och försöka bryta gamla negativa tankemönster, fortsätter hon.

Det vi precis gjort kallas symbolterapi. Det är en av de olika verktyg hon använder för att få sina patienter att verbalisera och förstå sina problem och övervinna eventuella låsningar. Mait är förmodligen Kungsholmen äldsta legitimerade psykoterapeut. Och hon har inga planer på att trappa ner.

– Jag känner ingen trötthet alls säger hon.

Till rummet på Hantverkargatan kommer ungefär åtta personer varje vecka. Det kan handla om allt från gruppterapi till parterapi och åldrarna på patienterna sträcker sig mellan 30 och 70 år. Hon tar inga nya patienter men ibland gör hon undantag.

– Det ringde en gång en flicka och frågade ”är du fortfarande psykoterapeut, jag hade gärna kommit”. jag frågade hur hon fått tag på mig och hon svarade ”Min mormor gick hos dig”.

Just nu höjs röster från flera håll om att pensionsåldern i Sverige borde höjas. Före nästa val ska ett beslut om en eventuellt höjd lägsta pensionsålder från 62 till 63 år tas. Samtidigt diskuteras en höjning till 69 år för den högsta lagstadgade åldern då man har rätt att stanna på jobbet.

ANNONS

Frågar du Mait så spelar politikernas diskussioner ingen större roll. Den vanliga pensionsåldern vid 65 passerade obemärkt förbi.

– Den åldern struntade jag helt i. Jag fortsätter så länge jag orkar och så länge patienterna behöver och vill ha hjälp.

Själv har hon arbetat med mängder av saker under åren, bland annat som yrkespolitiker för centern. Hon har både suttit i Stockholms kommunfullmäktige och ett halvår i Riksdagen. Det var på 70-talet hon tog steget över till terapin på heltid efter att ha vidareutbildat sig till psykolog från sin gamla lärarexamen – en möjlighet som fanns på den tiden. Och hon har inte ångrat sig.

– Jag vill få människor att använda sig av sina resurser. Många är hämmade och tänker mest på vad andra ska tycka. Förändra det du kan och lär dig hantera det du inte kan förändra, säger hon.

Du har varit psykoterapeut i ungefär 40 år. Har vi olika psykologiska problem i olika generationer?

– Ibland talar man ett språk som är annorlunda. Men annars är det inte så stor skillnad. Men det finns andra problem i dag som till exempel svårigheten att få ett arbete och därmed känna sig utanför. I vår generation var det mera självklart med arbete, säger Mait.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.