Maj, 86, kastade ut bedragaren

Arkivbild
Arkivbild
Mannen som utgav sig för att vara ventilationsinstallatör hade inget att hämta hos Brommabon Maj. Trots att maken råkat släppa in bedragaren fick Maj honom att lämna lägenheten tomhänt.

– Jag blev helt skärrad, han var ganska lång och hade gått in en fem meter i lägenheten, säger Brommabon Maj.

Klockan var halv tio på morgonen när någon ringde på dörren. Maj hade nyss vaknat och var i färd att klä på sig.

– Min man börjar bli lite glömsk, så jag brukar öppna dörren, men när jag kom ut i hallen så stod en man där och sa att han skulle kolla på ventilationen. Men då sa jag att nej det har vi inte fått nåt meddelande om, så jag kan inte släppa in dig, berättar Maj.

Inga ventilationsarbeten av inbokade i huset den dagen, varför det troligtvis rörde sig om en bedragare som var ute efter värdesaker. När den objudne gästen hade gått ringde Maj polisen.

– En dam i huset blev av med ett visakort med 20 000 kronor. De har satt upp anslag om att man inte ska släppa in någon, säger Maj.

Eftersom en hel del äldre bor i huset har bostadsrättsföreningen jobbat aktivt med att förebygga åldringsbrott, där tjuvar utger sig för att vara hantverkare för att få tillträde till äldres lägenheter. Föreningen har varit tydliga med att de alltid går ut i god tid när underhållsarbeten ska ske, och att man alltid ska säga nej om någon kommer oanmäld till dörren.

– Det är ett exempel på väldigt bra samverkan i föreningen. Vi har faktiskt haft en del åldringsbrott nu, men också några försök när de inte lyckas, bland annat tack vare den här rådiga kvinnan i Bromma, säger My Kreffe Olsson, lokalpolisområde Vällingby.