ANNONS

Joel, 14, har målat affischen för årets majblomma

Joel Peries, årets majblomma
Årets majblomma och affisch är här – Solnabon Joel Peries står bakom affischen som precis som majblomman ska ut till försäljning.
Solnabon Joel Peries har designat affischen för årets majblomma, som presenterades i dag. Nu ska den säljas till förmån för barns rättigheter.
– Jag ville att den skulle bli perfekt, säger han.
ANNONS

Ända sedan han var sex år har Solnabon Joel Peries målmedvetet ritat och målat. Nu har han designat affischen för årets majblomma, som presenterades på torsdagsmorgonen vid en ceremoni på Ulriksdalsskolan i Solna, där Joel Peries går i åttan.

Affischen kommer att finnas till försäljning via barnrättsorganisationen Majblomman, och precis som för försäljningen av majblomman går intäkterna till barns rättigheter. Sedan länge har Majblomman låtit barn designa själva blomman, men 2018 bestämdes att även affischen skulle målas av barn och ungdomar.

– Det har varit nervöst för att det är så många som ska se affischen, jag ville att den skulle bli perfekt. Jag valde att måla en skog med blommor i starka färger. Det tog 17 dagar att måla, men mycket längre tid att planera. Jag är glad och stolt över resultatet, säger Joel Peries.

Joel Peries, Solna, majblomman 2020

Sedan 1912 har majblomman årligen tolkats av en konstnär. Då var det Carl Larsson, en av Sveriges största konstnärer genom tiderna som donerade en tolkning av majblomman. I år är det Joel Peries tur. Foto: Anna Ledin Wirén

Sålde tavlor och skänkte pengarna

Joel Peries har bott tre år i Sverige efter att ha flyttat hit från Bangalore i Indien tillsammans med sin familj. Han försöker få tid för måleriet så ofta han hinner, och det är inte första gången han målar för barns rättigheter. 2017 målade och sålde han tavlor och skänkte 900 kronor till välgörenhet.

– Jag hörde talas om Majblomman och blev intresserad, men eftersom jag var ny i Sverige då och inte kunde så bra svenska så kunde jag inte vara ute och sälja. Då tänkte jag att jag kunde måla något i stället och sälja bilderna.

Majblomman 2020

Elin Eisele, 12, från Alingsås som har designat årets majblomma, som presenterades i dag börjar säljas i hela landet i april. Foto: Pressbild

 

ANNONS

Majblomman 2019: Solnaelever sålde första till drottningen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.