Majblomman-förening återuppstod i Åkersberga

 Tage och Milton är några av flera hundra barn i Österåker som ska sälja de små blommorna.
Tage och Milton är några av flera hundra barn i Österåker som ska sälja de små blommorna.
Mia Dernell, Tage, Milton och Annika Roos ordförande för Majblomman Österåker.
Mia Dernell, Tage, Milton och Annika Roos ordförande för Majblomman Österåker.
I år fyller majblomman 110 år. Här är alla majblommor sedan starten.
I år fyller majblomman 110 år. Här är alla majblommor sedan starten.
Lagom till Majblommans 110-årsjubileum har lokalföreningen i Österåker återuppstått. Och på torsdag är det säljstart för de små blommorna som ska hjälpa barn som har det svårt.

På torsdag (6/4) börjar ett säkert vårtecken: försäljningen av majblommor. I Österåker är det lite speciellt eftersom den lokala majblomman-föreningen, med anor ända från 1928, legat avsomnad i sex år. Men nu har den återuppstått!

– Vi fick väl frågan för ett år sedan och så fick vi den igen, och då tog det bara några veckor så hade vi bildat föreningen, berättar Mia Dernell, lärare på Solkskiftesskolan.

Årets majblomma ser ut som en nyckelpiga och har formgetts av 11-åriga Miranda Nilsson.

Totalt är de ett tiotal eldsjälar som bildat lokalföreningen. Flertalet är lärare, vilket är passande  eftersom pengarna från försäljningen går till att hjälpa barn.

– Det är ju härligt att hjälpa barn. Vi som jobbar i skolans värld ser ju att många barn inte har det så bra, säger Mia Dernell till Mitt i.

En stor del av pengarna delar de lokala föreningarna ut i bidrag för att bekämpa barnfattigdom. Är det så att man inte har råd med något, exempelvis glasögon, en dator eller ett par skor så är man välkommen att ansöka om pengar från Majblomman.

– Man söker via en blankett och skriver vad man vill köpa. Man måste skriva vad föräldrarna tjänar och det måste styrkas av någon oberoende, exempelvis en lärare eller kyrkan, säger Mia Dernell.

Finns det fattiga barn i Österåker?

– Ja det finns det! Det finns barn som inte har lika mycket pengar som andra, men det syns inte alltid i skolan. Det kan vara så att man inte har råd att följa med på fotbollscupen eller på ridlägret, eller inte har råd att köpa fotbollsskor.

Mias son Tage Dernell och kompisen Milton Westerlund i klass 4B är några av flera hundra barn som nu förbereder sig på att sälja de små blommorna.

– Det ska bli kul, säger Tage.

– Jag tänker kanske sälja i centrum , eller runt här i området.

– Och jag kanske åker till Vallentuna och säljer, min farsa jobbar där, berättar Milton.

Av tradition brukar barnen i Österåker vara ena riktiga hejare på att kränga majblommor, berättar Mia Dernell. Ofta säljer de minst två väskor per person, vilket innebär att de drar in minst 2 400 kronor. Den som säljer får tio procent och skolan får tio procent till gemensamma aktiviteter. Resten går till Majblomman som fördelar pengarna till bidrag till enskilda barn, opinionsarbete och annat som ska gynna barn.

Fakta

Majblomman 110 år

  • Majblomman är Sveriges äldsta barnhjälporganisation.
  • Organisationen grundades av Beda Hallberg 1907 i Göteborg som Förstamajblommans riksförbund.
  • Från början såldes den till förmån för sjuka i TBC.
  • Österåkers lokalförening bildades 1928 och var aktiv till 2011. Bland de tidigare aktiva var många skolsköterskor.
  • Under åren 2011-2017 tillhörde Österåker Danderyd-Täbys lokalavdelning.
  • Majblomman säljs även i Finland, Norge och Estland.

 

Källa: Majblomman/Wiki