ANNONS

Majblomman hoppas slå rekord igen

Alva Kaving på Ängsnässkolan ska sälja Majblomman i Huddinge.
Alva Kaving på Ängsnässkolan ska sälja Majblomman i Huddinge.
Anci Wennerberg och Anita Hansson jobbar med Majblomman i Huddinge.
Anci Wennerberg och Anita Hansson jobbar med Majblomman i Huddinge.
Alva Kaving och Anita Hansson tycker att Huddingeborna ska köpa majblommor.
Alva Kaving och Anita Hansson tycker att Huddingeborna ska köpa majblommor.
En ny cykel, fotbollsskor och kläder. Snart drar årets försäljning av majblommor i gång.
Arrangörerna hoppas att Huddinges skolbarn ska slå rekord i försäljning igen, så att fler fattiga familjer kan få en guldkant i vardagen.
ANNONS

– Det känns bra att bidra. Jag ska sälja majblommorna i början, annars har alla redan köpt. Jag ska sälja till mina grannar och släkten, säger 11-åriga Alva Kaving på Ängsnässkolan.

Hon är en av de mellanstadieelever som under april och maj ska sälja majblommor till Huddingeborna. I år är majblomman gul och svart, som en humla, och förutom Ängsnässkolan deltar bland annat Källbrinksskolan, Solfagraskolan, Glömstaskolan och Södetörns friskola.

Hjälper över 100 barn

– Vi slog rekord förra året i försäljning. Barnen i Huddinge sålde för nästan 700 000 kronor, säger Anci Wennerberg, en av arrangörerna.

Hittills i år har välgörenhetsorganisationen hjälpt 96 barn i Huddinge. Ett 30-tal ansökningar, minst, väntar där barnfamiljer hoppas få pengar till att köpa sådant som de inte har råd med annars.

Det handlar om allt från cyklar, vinterkläder och fotbollsskor till att betala barnens föreningsavgifter och aktiviteter under sommarlovet, som entrén till Gröna Lund och Skansen.

Unnar barnen nyköpt

Majblomman ger presentkort till familjerna, efter en utvärdering av deras ekonomi, så att barnen får nyköpta produkter. Begagnat har barnen kanske redan nog av.

– Barnen ska få känna att de får något nytt, som alla andra barn. Det är främst ensamstående mammor med flera barn som vi hjälper, som till exempel har stora skulder eller höga hyror att betala, säger Anci Wennerberg.

Tacksamma familjer

Familjerna får oftast kontakt med Majblomman via socialtjänsten, kyrkan eller till exempel psykiatrin på Huddinge sjukhus. Den enda gången Majblommans arrangörer kan vara med vid inköpen är när barnen ska få cyklar.

– En gång träffade jag en mamma och hennes barn. Mannen hade bytt lås och ställt ut väskorna utanför dörren. Hon fick skyddat boende och när vi träffades för att barnen skulle få presentkort till cyklar frågade ett av barnen om det fick ge mig en kram. Sedan frågade mamman det mig med. De är så tacksamma, säger Anita Hansson.

ANNONS
Fakta

Betala majblomman med sms

Majblomman säljs mellan 12 april och en bit in i maj av barn på flera mellanstadieskolor i Huddinge.

Pengarna går till barn där föräldrarna inte kan försörja dem själva.

I år kan de som vill köpa majblomman betala med sms, men det går även att betala med kontanter.

Källa: Majblomman