Majoriteten backar från arvodesförslag

Det blir mer lönsamt att vara politiker på Lidingö.
Det blir mer lönsamt att vara politiker på Lidingö.
Efter nyheten tidigare i veckan om att majoriteten på Lidingö kraftigt höjer sina egna arvoden backar de nu från en del av förslaget.
– Klart vi inte sänker oppositionens arvoden i detta läge, säger Daniel Källenfors (M).

Majoriteten lade ett förslag om att kraftigt höja sina egna arvoden – och samtidigt sänka oppositionens.

Förslaget har fått stor uppmärksamhet och gjort många arga. Men i går kväll backade majoriteten plötsligt från en del av förslaget. Oppositionsrådets arvode sänks inte.

Det blev oreda i siffrorna

– Oppositionsrådet får förstås också ökande arvoden. Klart vi inte sänker oppositionens arvoden i detta läge, skriver Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande i ett SMS till Mitt i.

Oppositionsrådets arvode landar nu på 48.960 kronor i månaden.

Förklaringen till att oppositionsrådet fick sänkt arvode i det förslag som gick ut häromdagen ska ha varit att det var bråttom att sammanställa förslaget och att siffrorna blev fel i sluttampen av arbetet.

Ändå kritisk mot höjningen

Centerparitets gruppledare blev igår kontaktat och fick då reda på att oppositionsrådet arvode inte skulle sänkas.

– Först sade de att att arvodet skulle bli 50 av ett kommunstyrelsen ordförandes arvode och ett par timmar senare skulle det bli 60 procent av arvodet, säger Patrik Buddgård (C), som tycker att det hela låter som en efterhandskonstruktion.

Först sade de att att arvodet skulle bli 50 av ett kommunstyrelsen ordförandes arvode och ett par timmar senare skulle det bli 60 procent

Patrik Buddgård

Han står fast vid att arvodena till politiker generellt borde sänkas.

– Det finns så mycket annat som vi kan lägga de resurserna på. Det här är en merkostnad för skattebetalarna som inte går att motivera, säger han.