M: ”Majoriteten mörkar kommunalisering”

Therese Carlborg är upprörd över hanteringen.
Therese Carlborg är upprörd över hanteringen.
Stadsdelsnämnden tog inte upp frågan om att kommunalisera det privata äldreboendet på Gärdet och i stället dök det upp som förslag i nästa instans.
– Oacceptabelt och extremt oroande, säger Moderaternas Therese Carlborg.

På Östermalms stadsdelsnämnds möte förra tisdagen planerades äldreboenden för 2018. När handlingarna med beslut från mötet senare gick till äldrenämnden i Stockholms stad står det plötsligt att vård- och omsorgsboendet Rio på Gärdet ska drivas i kommunal regi från november nästa år.

”Extremt oroande”

Moderaternas Therese Carlborg sitter som vice ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd och hon menar att det är ett försök att mörka en kommunalisering av äldreboendet från den rödgröna majoritetens sida.

– Jag tycker att det är oacceptabelt och extremt oroande att man väljer att mörka en kommunalisering av ett välfungerande boende, säger hon.

”Led i vänsterprojekt”

När det beslutats om kommunalisering av boenden i såväl Farsta som i Kista-Rinkeby har man tagit upp frågan i det stadsdelsnämndsmöte som föregått mötet i äldrenämnden. Något som inte gjordes på Östermalm.

– Det är absolut inte vår avsikt att mörka något. Det var en miss, säger gruppledaren Birgit Marklund Beijer (S).

Hur kan man missa en sån sak, det känns som en stor sak att missa?

– Det var en miss att vi skulle ha gjort det, det är det enda jag kan säga.

I ett särskilt uttalande dundrar nu alliansen mot hanteringen av äldreomsorgen där man menar att det inte handlar om ett enstaka tillfälle utan är ett led i det mycket större vänsterprojektet att begränsa människors frihet och flytta över all makt till staten.”

– När oppositionen satt vid makten upphandlade man alla äldreboenden. Att vi föreslår att ta över ett äldreboende tycker inte jag att man kan likställa så, säger Birgit Marklund Beijer (S).