Majskyckling ska göra Anders till Årets kock

Anders ska laga kyckling med eldad lök och purjolökscréme.
Anders ska laga kyckling med eldad lök och purjolökscréme.
Tävlingsrätten.
Tävlingsrätten.
Tapas på långkok med skandinavisk touch – det är mattrenden under hösten enligt kocken Anders Dahl.

Själv satsar han på helrostad majskyckling för att ta hem titeln Årets kock 2013.

I såväl restaurangköket på Hufvudsta gård som hemma i Hökmossen står Anders Dahl och eldar lök och rostar kyckling och förbereder vad han hoppas ska bli vinnarreceptet som ska ta honom till finalen i Årets kock. Allt måste sitta inför semifinalen i Linköping den elfte oktober.

Du tävlar för fjärde gången. Fjärde gången gillt?

– Man kan tycka det! Första året kom jag till semifinal och de senaste två åren har jag gått vidare till sista chansen.

Totalt 24 kockar har valts ut att tävla i de två semifinalerna. Där utses två vinnare som går direkt till final och åtta av de kvarvarande kockarna med högst poäng får tävla i sista chansen. Därifrån utses fyra kockar till finalen och med de två vinnarna från semifinalerna utgör de finalstartfältet.

I år lagar Anders variation på lök med säsongens svamp och helrostad majskyckling.

– Jag satsar på ett lite rustikare upplägg, inte så tävlingsstelt tänkt.

Det är det rustika som lockar restauranggäster när oxbringa och fläsklägg serveras tillsammans med höstens råvaror.

– Säsongsbetonat är helt rätt. Nu gäller svamp och rotfrukter, gulbetor och rödbetor.

Hur mycket roligt kan man göra med betor?

– Massor! Och vi märker det. Allt fler vill ha husmanskost och enklare, mer rustik mat.

Rotmos?

– Rotfrukter i modernare tappning där vi försöker lyfta fram fräschören.

Kan husmanskosten göras trendig hemma?

– Absolut. Tänk att få ställa fram en gryta med högrev och små skålar med grönsaker till, lite som tapas i skandinavisk tappning. Maten kräver lite mer tillagningstid, men sköter sig själv. Man kan leka med barnen under tiden eller stryka lite.

Är du nervös inför semifinalen?

– Nej, mer förväntansfull. Jag tror på det här, det kommer att gå bra.

Fakta

Är bosatt i Hökmossen

Namn: Anders Dahl.

Ålder: 35.

Bor: Hökmossen.

Familj: Sambon Linda och barnen Tuva, 5 år och Felix 2, år.

Arbetar: Sedan augusti 2011 som köksmästare på Hufvudsta gård mat & mtöten.

Har tidigare jobbat på: Gondolen, Pontus by the sea och Bon lloc.

Aktuell: I semifinal i Årets kock 2013 i Linköping.