ANNONS

Mäklare tror på fortsatt uppgång

Bostadspriserna i Skarpnäck skjuter i höjden. Sedan 2013 har kvadratmeterpriset ökat med 62 procent.

– Det är jättehett i Skarpnäck, säger mäklaren Ola Sjölund.
ANNONS

– Det kommer många på visningarna och det är inte svårsålt. Jag tror inte att vi har nått toppen än, säger Ola Sjölund vid Husman-hagbergs kontor på Skarpnäcks allé.

Denna vecka, när bostadsmarknaden drar i gång på allvar efter sommaren, finns ett tiotal objekt ute till försäljning i Skarpnäck. Det är bland annat en etagelägenhet på Pilotgatan för 3,2 miljoner kronor och en trea på Fallskärmsgatan för 2,5 miljoner kronor som är till salu.

– Skarpnäck ökar i attraktionsvärde. Om vi går tillbaka fem-tio år i tiden var det inte lika populärt. Det är rätt kommun, det finns tunnelbana och dessutom är lägenheterna väldigt bra planerade, säger Christian Najjar på Notars kontor för Farsta, Sköndal och Skarpnäck.

En rundringning till ett flertal andra mäklare i området ger samma bild av ett Skarpnäck på uppgång. I Hammarbyhöjden ligger ökningen på 55 procent sedan januari 2013. I juli 2015 låg det genomsnittliga kvadratmeterpriset på 61 500 kronor.

I Skarpnäck är kvadratmeterpriset lägre – men där har den procentuella ökningen varit extra stor. 62 procent på två och ett halvt år. Från 24 200 i januari 2013 till 39 100 våren 2015, enligt Svensk mäklarstatistik.

Vissa experter talar om riskerna för att bostadsbubblan ska spricka men Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk mäklarstatistik säger att ”ingen tror något annat än att priserna fortsätter uppåt”.

– Det är ett historiskt lågt utbud, extremt låga räntor, och låg produktion. Vi ser inga tecken på avmattning.

För köparna, särskilt de som är nya på bostadsmarknaden, är det en knepig situation. Fler och fler slåss om objekten. Många bostäder säljs också innan ordinarie visning.

Amine Bensrhair, 31 år, hör till dem som känt av de höga priserna. Han budade nyligen på en etta på Horisontvägen – men tvingades hoppa av

ANNONS

– Priset blev för högt, säger han.

Enligt mäklaren Ola Sjölund har Skarpnäck blivit ett hett eftertraktat område. Här har bostadspriserna ökat med 62 procent på lite mer än två år.

Vad gör Skarpnäck attraktivt?

Afal Babawi, 26:

– Jag tror att det handlar om en enda sak: låga räntor. Bankerna vill tjäna pengar. Jag förstår inte hur folk har råd. Det här är inget bra område, det är mycket problem här.
Margareta Taubert, 79:

– Det är ett jättetrevligt område, jag kan tänka mig att folk vill flytta hit för att det är nära till Nacka­reservatet. Jag gillar också att alla hus och gårdar är olika byggda.
Carmen Asp, 57:

– Jag tror att det beror på att folk behöver någonstans att bo och det är fina lägenheter här och nära till Flatenbadet och simhallen i Tyresö. Det är nära stan och ändå en bit ut.
Dick Jonsson, 24:

– Jag tror det handlar om grönskan, att det är nära till tunnelbanan och att det bor folk från hela världen här. När jag växte upp var mina bästa kompisar från Irak, Gambia och Colombia.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.