ANNONS

Mäklarens råd: ”Sälj innan du köper nytt”

Mättad bostadsmarknad
Nedgång på bostadsmarknaden kan drar ut på försäljningen.
Nu märks nedgången på bostadsmarknaden även i Vallentuna. Annonserna visas längre och bakom varje försäljning ligger flera visningar.
– Köparna är en mer avvaktande nu än tidigare, säger Josefin Simonsson, mäklare i Vallentuna.
ANNONS

Priserna för bostadsrätter sjunker just nu i Stockholmsregionen. För hela länet har priserna senaste 12 månaderna gått tillbaka med 3,5 procent, enligt siffror från av Svensk mäklarstatistik. Trenden gäller även för Vallentunas bostadsmarknad där priserna motsvarande period fallit med 5,6 procent för bostadsrätter.

Prisutvecklingen för villor i kommunen har i motsats ökat på ett år med 7 procent, jämfört med 2 procent i Stockholms län, men även prisuppgången har avstannat senaste månaderna. Att marknaden har mättats av kan märkas genom att bostäder ligger ute längre till försäljning.

Tar tid att sälja

Snittiden för hur länge en bostadsannons på en villa i Vallentuna visades i oktober var 18 dagar, jämfört med 14 dagar samma månad året innan, enligt bostadssajten Booli:s analys.

I utkanten av Vallentuna har en familj haft sitt hus ute till försäljning ett tag.

– Vi har haft flera visningar och folk har visat intresse. Men det känns svårt att få till en budgivning, fast det är nog normalt för oss som säljer på landet. Vi påverkas inte av marknaden i samma utsträckning som i städerna. Vi kommer försöka sälja igen när det bli vår, då är nog folk mer benägna att köpa, säger en husägare som vill vara anonym.

Sälj innan du köper

– Förr såldes objekt redan efter först visningshelgen. Nu krävs det fler visningar för att det ska bli en affär, säger Josefin Simonsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Vallentuna.

Att sälja en normalstor villa tar ungefär två till tre veckor, förklarar Ann Ernestam, mäklare på Fastighetsbyrån i Vallentuna.

– Försäljningar går inte lika fort längre och det är färre oväntade budgivningar. Marknaden har blivit mer realistisk.

Vilka råd skulle du ge till den som funderar på att sälja sin bostad?

ANNONS

– Det blir inte så många fler än en budgivare. Så därför är det viktigt att inte gå ut med ett för lågt pris, och helst ett accepterat pris. Vill man ha en trygg och lugn försäljning, är det bra att sälja sin bostad före man köper en ny. Har man barnfamilj kan det vara lite klurigt, men då är det bra att inte lova sin blivande köpare att flytta in för tidigt. Tre till fyra månader bör man ha på sig att hitta en ny bostad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.