Mäklarna tipsar om platser att satsa på

Håkan Holm tror att fritidshusområden som Högmora är på uppgång, och vill man köpa till bra pris innan de skjuter i höjden ska man passa på nu.
Håkan Holm tror att fritidshusområden som Högmora är på uppgång, och vill man köpa till bra pris innan de skjuter i höjden ska man passa på nu.
Avmattande priser, något färre objekt, men fortsatt stort intresse - så spår flera mäklare bostadshösten i Huddinge.

Det finns också områden att hålla ett extra öga på om man vill fynda innan priserna skjuter i höjden.

Bostadspriserna i Huddinge har stigit rejält det senaste året, men i samband med att amorteringskravet trädde i kraft den 1 juni så har marknaden mattats av, enligt färska siffror från Mäklarstatistik. Antalet objekt som har kommit ut till försäljning på Hemnet under juni, juli och de tre första veckorna i augusti är närmare en tredjedel färre än i fjol, 220 mot 327 stycken, och priserna ligger i princip stilla.

Det är också en bild som flera mäklare vid de stora mäklarhusen i Huddinge, som Mitt i har varit i kontakt med, stämmer in i.

– Det är inte samma som i våras och i höstas, men man märker redan nu att det har blivit stabilare. Efterfrågan på bostäder finns även om det är lite avvaktande och inte lika många som kommer på visningarna. Förväntningarna är fortfarande högt ställda bland säljarna, och jag tror att vi kommer att ha höga priser, men inte samma kraftiga ökning som tidigare, säger Håkan Holm, mäklare på Mäklarhuset i Huddinge.

Under det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 27 procent i Huddinge, att jämföra med nio procent i länet. Det är bara Nynäshamn och Österåker som har haft en kraftigare ökning. Villorna har ökat med tio procent det senaste året, vilket ligger i nivå med länet i stort.

Men att det finns områden i kommunen som är överhettade och där priserna är på väg ner eller att vissa typer av objekt blir svårsålda nu i höst, finns det ingen större oro för.

– Så länge räntan är fortsättningsvis låg och det är bostadsbrist, så kommer priserna inte att gå ner i Huddinge. Generellt sett tycker jag att man fortfarande får mer för pengarna i Huddinge än om man ser till delar av söderort eller jämförbara kommuner i norrort, Täby till exempel, eller säger Sabina Klingsell, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Det finns också områden i kommunen som är på uppgång, där det kan vara läge att slå till i höst om man vill göra en bra affär.

– Ett sådant område är Högmora, ett fritidshusområde där tomter styckats av och nya villor och radhus byggs. Här kan man fortfarande komma undan lite billigare, men så snart kommunen är färdig med kommunalt vatten och avlopp och kommunikationerna går bättre, så tror jag att priserna kommer att stiga här, säger Håkan Holm och visar runt bland byggarbetsplatserna.

Andra typer av områden som lyfts fram som uppstickare är bostadsområden som ligger i eller nära områden under förvandling. Ett exempel är Flemingsberg, andra är områden som gränsar till Storängens industriområde, till exempel Sörskogen, Solgård och Balingsnäs.

– Det kan vara en bra investering att köpa där nu, även om det kan vara lite småjobbigt att bo där under byggtiden. På sikt tror jag att de kan få stor draghjälp och att fler får upp ögonen för områdena. I samband med alla nya arbetstillfällen som har och ska skapas i Flemingsberg, kan man redan nu se en effekt på uppgången på lägenheter där, och mer kommer det att bli, säger Krister Florin, mäklare på Fastighetsbyrån.

Vad tror du om höstens bostadsmarknad i Huddinge?

Krister Florin, mäklare Fastighetsbyrån

– Den avvaktande perioden efter att amorteringskravet infördes lossnade ganska snabbt. Prismässigt tror jag inte att det kommer att gå åt något håll, utan blir en stabil och stagnerande marknad med ett normalstort utbud.
Sabina Klingsell, mäklare, Svensk fastighetsförmedling

– Vi ser positivt på hösten även om vi inte till hundra procent är tillbaka där vi var för ett år sedan. Många är avvaktande och försäljningar kan ta lite längre tid och priserna inte går upp jättemycket.
Mattias Elséus, mäklare Länsförsäkringar

– Vi kommer inte att se den kraftiga prisökning som vi har haft, men jag tror heller inte att priserna kommer att sjunka. Troligtvis kommer det att ligga i nivå med i våras och det tror jag också att utbudet kommer att göra.
Peder Brännström, mäklare Husman Hagberg

– Jag tror att den kommer att vara lite avvaktande och det bli svårt för förstagångsköparna, jag lider med dem. Man märker också att förväntningarna fortfarande är höga från säljarna, men jag tror på stagnerade priser.
Christian Najjar, mäklare Notar

– Jag tror på en stabil marknad, med ett lika stort utbud men inte med sådana prisökningar som vi har sett tidigare. Den främsta skillnaden blir det nog för förstagångsköparna som drabbas hårt i och med amorteringskravet.
Madeleine Torevall, mäklare Skandiamäklarna

– Det känns som att marknaden redan har hämtat sig och att priserna kommer att stabiliseras. Ett tecken på att det inte är lika avvaktande som väntat är att många spekulanter gärna frågar om förhandsvisningar igen.
Fakta

Kraftig uppgång på bostadsrätter

Bostadsrätter:

Priserna har legat stilla det senaste kvartalet, men sett över senaste året har priserna gått upp med 27 procent. I länet har priserna gått ner något det senaste kvartalet, men totalt stigit med nio procent det senaste året.

Snittpris: 39 000 kr/kvm i Huddinge, 55 000 kr/kvm i länet

Villor:

Villapriserna i Huddinge har stigit med tio procent det senaste året, men backat något under sommarmånaderna. Där följer Huddinge länet i stort.

Snittpris på en såld villa i Huddinge låg i somras på 5,2 miljoner.

Källa: Mäklarstatistik