ANNONS

Maktlekar på skola polisanmäls

Via en populär app hetsar eleverna varandra till att förstöra lektioner och trakassera lärare och andra elever. Nu har skolan polisanmält en av händelserna för att få stopp på maktlekarna.
ANNONS

Via den populära appen Periscope kan du livesända ditt liv ut till andra användare runt om på jorden. På sin hemsida berättar utvecklarna av appen om hur de drömmer om att blicka ut genom ögonen på en protesterande i Ukraina, eller betrakta solnedgången från en varmluftsballong i Kappadokien.

Några elever på Råsundaskolan ville dock visa en annan verklighet och har använt appen för att livesända trakasserier av såväl lärare som andra elever samt hetsat varandra till att göra elaka saker, enligt Solna stad.

– Det är så som jag bedömer det maktlekar. Det eleverna gör är att de filmar sig själva och säger ”får jag 50 likes så förstör jag lektionen”. Sedan lajkar alla andra det och så gör de det, säger Anne Rönnberg, skolchef på Solna stad.

Skolan har nu fått nog och gjort en polisanmälan.

– Det går lätt överstyr när man vill ha likes, och det har det gjort ibland. Skolan har gjort en anmälan om hot mot lärare. En hel del av det som visas på Periscope handlar om att man på något sätt ska sabotera lektioner för lärare och så vidare, säger Anne Rönnberg.

Hon framhåller att appen kan användas till mycket bra, hon använder den själv, men använd på fel sätt kan det få ödesdigra konsekvenser.

– Man ger sig på lärare och elever och man gör direktsändning av saker och ting. Man kan tro att det är helt oskyldigt att filma lite här och där, men vi har till exempel elever med skyddad identitet. Man förstår inte vidden av vad man gör, det kan bli väldigt dåligt.

Förutom polisanmälan kommer skolan att diskutera frågorna med eleverna för att få till en attitydförändring.

– Man måste föra de här samtalen, det är en verklighet våra unga lever i. Men också prata om följderna av det man gör, säger Anne Rönnberg.

ANNONS

– Jag tycker att lagförslaget på åldersgräns är väldigt bra, avslutar hon med en hänvisning till regeringens förslag om att införa en åldersgräns på sociala medier.

Periscope har idag en åldersgräns från 4 år. Lokaltidningen Mitt i har sökt utvecklarna av appen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.