ANNONS

Maktskifte fördröjer rivning av Kolingsborg

koningsborg slussen
När Kolingsborg ska rivas är oklart.
Inom några veckor skulle det runda huset vid Slussen ha jämnats vid marken.

Men maktskiftet i Stadshuset gör att rivningen av Kolingsborg skjuts på framtiden.
ANNONS

I vintras klubbade Allianspartierna i Stadshuset igenom beslutet om att riva Kolingsborg som en del i arbetet med Slussenprojektet. Den planen läggs nu på is. I väntan på att det nya styret ska ta ställning i Slussenfrågan har rivningsplanen stoppats.

Maria Östberg Svanelind (S), exploateringsnämndens vice ordförande, säger att hanteringen av Slussen har varit ”en väldigt sluten process”.

– Vi vill göra en genomlysning av hela Slussenfrågan och ta hjälp av en oberoende expertgrupp innan vi går vidare.

Men det är inte troligt att Kolingsborg kommer att bli kvar i nuvarande form.

– Oavsett vilket Slussenförslag som genomförs måste allt först rivas. Slussen håller på att rasa ihop och vi har inte mycket tid på oss.

Hur lång tid har Kolingsborg kvar?

– Jag kan inte ge någon tidsplan men det kommer inte att dras i långbänk.

Att det blir ett nytt styre i Stadshuset tycks inte påverka Stockholmarnas engagemang för Slussens framtid.

I förra numret berättade Lokaltidningen Mitt i om en opinionsundersökning som beställts av Centerpartiet i Stockholm där 7 av 10 tillfrågade svarade att de vill att Slussen byggs om. Men flera kritiker som hört av sig till Mitt i menar att frågorna som ställts i undersökningen är vilseledande och slutsatserna som dragits är felaktiga.

ANNONS

Bland annat ställdes en dubbelfråga som inte gick att svara på och i en annan fråga ställdes olika alternativ mot varandra.

Tor Edsjö, ordförande för Slussen Plan B, är mest irriterad över att Centerpartiet dragit så stora växlar på hur människor svarat på frågan om man tycker att det är bra eller dåligt att Slussen byggs om.

– Det är en helt irrelevant fråga. Ingen kan vara emot att Slussen byggs om. Men att framställa det som att man per automatik är för Nya Slussen är rent påhitt.

Per Ankersjö, Centerpartiets toppnamn i Stockholm, håller med om att ett par av frågorna inte håller måttet men ser inga problem med frågan om ombygget av Slussen.

– Jag tycker att det är en schysst och tydlig frågeställning. Vi har inte gått ut med hur de tycker att Slussen ska byggas om. Det är motståndarsidan som läser in det.

Den 20 oktober tar den nya politiska majoriteten över i Stadshuset.

Därefter kan det komma nya besked om Slussens framtid.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.