ANNONS

Maktskifte i kyrkorådet efter kovändning om nytt församlingshem

Svenska kyrkans flagga och Bro kyrka.
Svenska kyrkans flagga och Bro kyrka.
Att planerna på ett nytt och mer centralt beläget församlingshem närmare Bro centrum stoppas uppges vara anledningen till att ett maktskifte i Bro församling nu är att vänta.
ANNONS

I ett pressmeddelande på torsdagsförmiddagen uppger nomineringsgruppen Folkkyrkan att man lämnar samstyret man slöt vid kyrkovalet 2017 tillsammans med Hembygdens kyrka.

– Folkkyrkan anser att Hembygdens kyrka brutit den överenskommelse man träffade efter kyrkovalet i september 2017 om hur Bro församling ska utvecklas. Konsekvensen bör därför bli att Hembygdens kyrka och Sverigedemokraterna, som tillsammans har majoritet och verkar ha mera samsyn om kyrkans framtid, får ta ansvar fullt ut, säger Bengt Johansson, avgående ordförande i kyrkorådet, Bro församling.

Bro kyrka Foto: Creative Commons

Därför stoppas planerna på församlingshemmet

Hembygdens kyrka ändrade sig i frågan om ett nytt församlingshem närmare Bro centrum då man anser att det är en farlig arbetsmiljö för församlingens personal och att detta även skulle komma att påverka kvälls- och barnverksamhet negativt. Därutöver ska ekonomiska skäl ligga till grund för Hembygdens kyrkas förändrade inställning.

Svenska kyrkans flagga Foto: Most Photos

Kyrkorådets avgående ordförande beklagar situationen

– Folkkyrkan beklagar djupt den uppkomna situationen och konstaterar att vi har en helt annan syn på församlingens roll i samhället än vad Hembygdens kyrka och Sverigedemokraterna har. Vi vill att församlingen ska vara en drivande och medverkande kraft i utvecklingen av lokalsamhället, inte räddhågset dra sig undan och i princip endast vårda våra fina medeltida kyrkor, säger Bengt Johansson.

Vem som tar över som ordförande i kyrkorådet avgörs vid nästa kyrkofullmäktige 11 november.

ANNONS

Mitt i har sökt ordförande för Hembygdens kyrka.