Friluftskonstnär med kärlek till hus

Timothy Atkins försörjer sig på friluftsmåleri.
Timothy Atkins försörjer sig på friluftsmåleri.
Har lokalen för att ha en bas och någonstans att ha alla grejer.
Har lokalen för att ha en bas och någonstans att ha alla grejer.
Här spelas bara instrumentalt. Musik med text gör det svårt att behålla koncentrationen
Här spelas bara instrumentalt. Musik med text gör det svårt att behålla koncentrationen
Varför målar du hus? Hus är fulla av livsöden och berättelser, svarar Timothy Atkins
Varför målar du hus? Hus är fulla av livsöden och berättelser, svarar Timothy Atkins
Bergsrådsvägen, Bagarmossen. Ett fönster står på glänt. Där inne sitter en man i hatt. Jag kikar in, knackar på rutan. Han hälsar och öppnar.
– Kom in och kolla om du vill, men du måste gå runt.

Friluftskonstnären Timothy Atkins visar lokalen med en gest. Längst in står ett staffli. På väggarna hänger oljemålningar av hus. Mest villor. Och så klassisk musik.

– Jag kan bara lyssna på instrumentalt när jag målar, annars tappar jag koncentrationen.

Och för att han inte ska bli distraherad har han ”låst nätet”. Lösenordet är det bara hans pappa och en kompis som har och kan ändra.

– Jag har varnat dem, om jag ringer och ber om lösenordet måste de ge mig skit, för poängen är att jag inte ska kunna slösurfa under arbetsdagen.

Det luktar linolja. I taket hänger dagljuslampor, för att ljuset och färgerna ska bli rätt. Men Timothy Atkins målar utomhus året om och slösurf och verklighetstroget ljus är för det mesta inte problem han behöver brottas med.

– Många tror att det är svårt att måla ute för att det låter så mycket och för att det händer saker runt om men det är tvärtom, man blir jättefokuserad på avstånd, ljus och skuggor.

För att klara kylan är han ordentligt kittad. Både handskar och skosulor har batteridrivna värmeslingor. Friluftsmåleriet började i Båstad. Timothy Atkins bodde där, och han promenerade ofta bland de många pittoreska villorna. Han brukade måla av husen, mest som en hobbygrej. Men han upptäckte att det fanns en efterfrågan. Många kom fram och frågade om han tog beställningar.

– Folk gillar att äga bilder av sina hus.

Och du gillar att måla hus, varför då?

– Det är nog samma anledning. Det är någonting med alla de som bott i husen, de livsöden som husen bär på, hemligheter  som delats och jular som firats. Husen är liksom där vi är.

Raka streck och räta linjer passar också Timothy Atkins. Ett organiserat sätt att måla på som går ihop med min personlighet, konstaterar han”

Men du målar mest villor ser det ut som?

– Ja det har blivit så men jag målar gärna förfallna torp, miljonprogram och modern arkitektur också. Det är klart att det finns en försörjningstanke med också. Jag vill ju kunna sälja det jag gör men jag hoppas att det ska bli lite variation nu när jag bor i Stockholm. Det skulle vara kul att måla rivningen av Slussen till exempel. Och söderort ger också sug, lägger han till.

Lokalen är hans bas och en plats att ha alla sina grejer. Han har bara hyrt den i drygt ett år. I början av 2000-talet pluggade han i Stockholm. Beslutet om att satsa på måleriet kom först nästan tio år senare. Då gick Timothy Atkins en ettårig konstutbildning, åkte sen till New York och fortsatte som konststudent.

Han dricker te ur en kopp med motiv från Legoland, ser sig om i ateljén.

– Jag bestämde mig för att bli konstnär när jag var 28 och började från noll. I dag kan jag få det att gå runt.