ANNONS

Mälaren bräddfylld – Stockholms slussar öppnas

Stockholm: Slussarna i Stockholm öppnas för att tappa Mälaren på vatten.
Från i fredags tappas Mälaren på vatten efter höstens rikliga nederbörd.
Senaste tidens regn har fyllt Mälaren till brädden. I fredags tvingades Stockholm hamnar att öppna slussarna för att tappa Sveriges tredje största sjö på vatten .
ANNONS

Efter allt regnande har Mälaren fyllts på med så mycket vatten att vattennivån ligger elva centimeter över medelnivån. Enligt vattendomen måste Mälaren tappas på vatten för att inte helt rinna över sina bräddar.

I fredags öppnade Stockholms hamnar slussarna bland annat i Norrström vid riksdagshuset och Hammarbyslussen vid Skanstullsbron, några av slussarna som reglerar vattennivån i Sveriges tredje största sjö.

– Det är ganska mycket vatten vi tappar ut, säger Torbjörn Granqvist på Stockholms hamnar.

Mälaren bräddfylld – slussarna i Stockholm öppnas

Stockholms hamnar gjorde en motsvarande tappning av Mälarens vatten i våras, även då var nederbörden riklig. Tappningen som påbörjades i fredags är den första under hösten.

Torbjörn Granqvist säger att tappningen som nu påbörjats inte är något alarmerande utan en åtgärd Stockholms hamnar rutinmässigt vidtar beroende på nederbörden.  Förra hösten var det enligt Granqvist ”jättetorrt”, vilket gjorde att vattennivån i Mälaren var extremt låg.

Torbjörn Granqvist, Stockholms hamnar

Torbjörn Granqvist.

Stockholms hamnar reglerar och tappar vatten i Mälaren i Norrström (Riksbron och Stallkanalen vid riksdagshuset), Hammarbyslussen, Karl Johan-slussen, och Södertälje sluss.

ANNONS

Maximalt kan Mälaren tappas på drygt 800 kubikmeter vatten per sekund. På ett dygn kan lika mycket vatten tappas ut som fyller 50 Globen.

I samband med tappningen av Mälarvatten flaggar Stockholms hamnar för strömmande vatten i farlederna där slussarna finns.

Hur länge tappningen ska pågå beror på hur mycket det regnar och snöar och när vintern har tagit sitt grepp om Mälardalen som fått isarna att lägga sig på Mälarens vatten.